-
Czy warto zamienić 3 na 1 (EF 85mm f/1.2)
Witam
Od pewnego czasu borykam się z następującym problemem (posiadam Canon 5D, obiektywy stało-ogniskowe 24,35,50 oraz zoomy).
Czy warto zamienić zoomy i "stałkę": 70-200mm f/2.8, 24-70mm f/2.8, 85mm f/1.8 na ten jeden czyli EF 85mm f/1.2? Widziałem test Cichego, ale wydaje mi się, że On sam robi zdjęcia na jaśniejszej L-ce.
Obiektyw chce zastosować do portretu oraz od święta do ślubów. Dłuższy koniec 70-200 wykorzystałem może kilka razy, co do 24-70 to chyba jednak sprawdza się opinia, że jak jest coś do wszystkiego to jest do ... re inaczej.
Wiem jednak, że moje doświadczenie jest znikome i mogę się bardzo mylić więc proszę Was o podpowiedź.
Bolączka moja polega głównie na tym, że jak sprzedam obiektywy zmiennoogniskowe to zostanę tylko ze stałkami
.
-
-
Uzależniony
Zupełnie bez zoomu to dość ryzykowne.
Ja sam, choć uwielbiam stałki to nie mam tego szkła w torbie.
Zrób sobie takie rozeznanie. Przejrzyj sobie exify swoich zdjęć i zobacz których ogniskowych masz najwięcej. Jeśli są to okolice 85tki to możesz zaryzykować. I jeszcze jedno... Podobno ten obiektyw jest dość wolny. Więc nie tylko ogniskowa tu gra rolę.
-
Pełne uzależnienie
Powiem wprost nie warto zamieniać, w podanej opcji, sprzedałbym 70-200 jeżeli mało robisz na tym zakresie i może kupiłbym (gdybyś kiedyś potrzebował 135L).
Moim zdaniem zakres ogniskowych 24-70/2.8 oraz 85/1.8 są bardzo uniwersalne do wszelkich events, a najbardziej chyba zoom 24-70.
-
Uzależniony
O tak. 135L jak najbardziej. Mam to szkło i bardzo często z niego korzystam. Świetny stosunek jakości do ceny.
-
Ja już parę imprez robiłem 24,35 i 100tką i dało radę lecz zoom ułatwia życie
.Taką 85tkę warto mieć i będzie się wygodniej.(mniej kilogramów)
-
Coś już napisał
Nie warto, dozbieraj kase i jak bedziesz mial kapital do wydania wymien posiadane stalki na 24L II i 85L II jako low light set, a zoomy sobie zostaw na plener, studio, etc, w sytauacjach gdzie masz pod dostatkiem swiatla zoomy sa niezastapione ze wzgledu na wygode jaka daja fotografowi.
-
Ja bym nie zamienił!! Jak dla mnie C85mm f1.2 jest przede wszystkim za drogi. Zyskujesz co prawda światło, ale stosunek jakość do ceny wg mnie nie powala. Zupełnie inaczej wygląda sprawa z C85 f 1.8
Jak nie jesteś pewien to spróbuj skorzystać z wypożyczenia. |Poniżej masz link do jednego z użytkowników forum. Lepiej zapłacić kilka złotych za przetestowanie niz potem żałować podjętej decyzji...
http://photorent.pl/produkt/Canon-EF...f1.2L-USM-II,4
Pzdr
-
Dziękuje za udzielone rady. Muszę to jeszcze dobrze rozważyć choć ciągle mam przed oczyma magię tego obiektywu, zwłaszcza jak patrzę na Błyskotliwych czy na zdjęcia Pani Anny Kaliny Ciesielskiej.
-
fotograf
Ten obiektyw na pewno warto miec, ale nie kosztem 3 innych szkiel dla ktorych zastepstwa miec nie bedzisz (pomijajac 85/1.8).
-
Początki nałogu
a ja uważam, że warto, nie ma drugiego takiego szkła jak 85L, jakość obrazka jest nieprawdopodobna, w sumie jeżeli fotografujesz dla przyjemności to 85L da Ci największą przyjemność
Uprawnienia umieszczania postów