Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 50d czy 40d

Miasto
    Wrocław/Ostrów Wlkp

Domyślnie 50d czy 40d

Witam was serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum chociaż czytam go od dłuższego tematu.

Chciałbym rozpocząć przygodę z fotografią ale problem polega na tym że jedyną lustrzanką jaką robiłem zdjęcia nie była moja tylko kumpla (i od tamtego czasu nie daje mi spokoju posiadanie lustrzanki) i był to canon 500d, teraz kiedy sam nazbierałem sobie troche pieniędzy chciałbym sam kupić sobie jakieś lustro.

A wiec, przejdźmy do szczegółów żeby was nie zamęczyć za bardzo.
    Mam do wydania około 2500-2700zł chociaż wolałbym narazie na start wydać nieco mniej, interesują mnie głównie zdjęcia portretowe oraz macro, w przyszłość myśle o czymś innym ale narazie głównie portety.

A sprzet właśnie pierwsze pytanie to lepiej jakieś używane (tutaj najbardziej interesuje mnie 40d lub 50d co lepiej itp?)
    Czy nie lepiej nowy wtedy stać bedzie mnie na 500-550D
    Chociaż osobiście powiem że wolałbym używane 40d lub 50d, oczywiście najbardziej chciałbym 50d.

I pozostaje jeszcze sprawa obiektywu, jak już mowiłem interesują mnie zdjęcia portetowe oraz macro

Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieje że nie zamęczyłem was zbytnio, pozdrawiam

Domyślnie

50D brzmi lepiej niż 40D.

Coś już napisał

Domyślnie

Kolego sam sobie odpowiadasz na swoje pytania. Budżet masz całkiem pokaźny, więc tylko kupować. Co do obiektywów, to na rynku jest wiele ciekawych propozycji, do portretu może na początek być C 50 mm 1,8, lub od razu jakąś fajną stałkę z funkcją makro może tamron 60 mm lub 90. Decyzja nalezy do Ciebie
    EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

40D jest znacznie lepszym wyborem niż 500d 550d, jest też mniej awaryjne, więc spokojnie możesz brać używane (cena jakieś 1800zł), moge pomóc w wyborze. w zasadzie nic lepszego nie jest ci potrzebne. no poza obiektywami. do tego obiektyw canona 50mm 1,8 (jakieś 300zł) do portretów będzie się świetnie nadawał a do macro rosyjski mieszek 280mm (120zl) plus obiektyw industar (60 bądź 180 w zależności co będziesz wolał. no i pierścień redukcyjny do M42 za kilkadziesiąt złotych.
    powinieneś zmieścić się w 2500zł
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, do macro też będziesz wykorzystywał pewnie statyw, trzeba wydać jakieś 150zł za starszy, cięższy, solidnie wykonany.
    Ostatnio edytowane przez piotrko ; 20-03-2011 o 16:16 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Otóż to. Było x razy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów