Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Problem z matówką i punktami AF

Domyślnie Problem z matówką i punktami AF

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.

Tydzień temu kupiłem Canona 500d. Wczoraj po robieniu zdjęć na dworze, strasznie zabrudziła mi się matówka. Postanowiłem ją wyczyścić, użyłem do tego patyczków do uszu. Przez chwilę matówka była czysta, lecz teraz znów się zabrudziła. A na dodatek podejrzewam że rozmazałem punkty AF.

Czy wie ktoś ile może kosztować wymiana takiej matówki w serwisie?

Przepraszam że napisałem ten post, ale te które znalazłem nie chciały się włączyć.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Punktów AF się raczej nie da "rozmazać"... Jak to matówka się SAMA zabrudziła???

Domyślnie

Specjalistą to ja w tych sprawach nie jestem, napisałem tak jak to wg mnie wygląda. Może dodam że prędzej punkty na wizjerze przy "łapaniu" ostości mocniej świeciły a teraz wszystkie są niewyraźne , a niektóre mają coś podobnego do poświaty.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co do zabrudzenia matówki. To naleciało tam wiele różnych paprochów.
    Ostatnio edytowane przez krzysiek2023 ; 20-03-2011 o 13:43 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a co Ty robiłeś, że tak pobrudziłeś ta matówkę, naprawdę dziwna sprawa...
    w sumie jest tu trochę informacji na temat matówek, ale na temat Twojego modelu nic nie znalazłem, niemniej jestem bardzo ciekaw jak doszło do takiego pobrudzenia, często robię foty na polu, ale matówki nigdy nie pobrudziłem i całe szczęście

Domyślnie

Był dość mocny wiatr, i zmienialem obiektyw, moze wtedy wpadły paprochy.

Domyślnie

A może poprostu przekreciles pierścień ostrosci wizjera. Takie małe kółko po prawej stronie wizjera

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Sam nic z tym nie zrobisz, polecam serwis.
    Biegam, bo lubię

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

ja z kolei podejrzewam, że minimalnie przesunąłeś matówkę. matówki nie czyści się wacikami, czyścikami czy czymś podobnym zazwyczaj. wystarczy ją przedmuchać, bo jak wiatr wwial tam paprochy, to i wiatr je wywieje, tylko też, żeby nie przyszło ci do głowy chychanie, czy dmuchanie ustami, bo chuchasz, czy dmuchasz wilgotnym powietrzem i przeważnie przyklejasz paprochy zamiast je usuwać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poza tym jeśli przesunąłeś matówkę patyczkiem podczas jednego zabiegu i udało ci się jej nie porysować, to może podczas drugiego zabiegu przesyniesz w drugą stronę i będzie ok.
    Ostatnio edytowane przez piotrko ; 20-03-2011 o 16:03 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Mam podobny problem, po około roku używania 500D osadziło mi się trochę syfu na matówce, jakiś kurz, coś takiego. Wiecie gdzie można ją przeczyścić, lub wymienić?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

a większych problemów nie macie?
    w "starym" 40D uwaliłem podobnie matówkę przy żonglerce szkłami, ale to nie jest dramat. Wystarczy zaopatrzyć się w pęsetę i gruszkę, ewentualnie pędzelek z włosiem antystatycznym.
    Sama matówka ma znaczenie tylko dla przystawki zwanej fotografem lub fotografującym (różnica bywa znaczna), ale nie dla układu AF, który jest w spodniej części komory lustra (zazwyczaj).

nie martwiłbym się paprochem na matówce... matryca z paprochami może stanowić problem, ale też nie taki, którego nie da się rozwiązać.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów