Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: [iga] wszystko... początki

iga
    Guest

Domyślnie [iga] wszystko... początki

Witam wszystkich

Od dłuższego czasu anonimowo podglądam to forum – w końcu zdecydowałam się zarejestrować. Galerię zakładam licząc na krytykę, która pomoże mi robić lepsze zdjęcia. Myślę, że z czasem będą tu pojawiać się różne zdjęcia - nie tylko portrety.
    Zapraszam do oglądania i oczywiście krytykowania

No to lecimy

Na początek jeden portret. Problem napotkałam już przy pomniejszaniu zdjęcia do takich rozmiarów, aby nie straciło na jakości… chyba nie do końca się udało…

1

ISO800 1/200 f3,5

Domyślnie

Zwróć pls uwagę na wyostrzenie przy publikacji zdjęcia w necie. Jezeli używasz PS to mogę polecić akcje o forumowego kolegi JanuszaB z tego wątku. Ostrzenie

Twoje zdjęcie potraktowane akcją "Ostrzenie":

Pozwól że nie wypowiem się co do "atryzmu" zdjęcia, myślę że są lepsi którzy Ci z podniesionym czołem dadzą rady.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wydaje mi się, że w tym przypadku, gdyby twarz była bardziej na środku, ale na tej samej wysokości byłoby lepiej, brakuje mi włosów z prawej strony, czym robione?

iga
    Guest

Domyślnie

t00mcio mój PS raczkuje, Ale dziękuję za link do wątku i wskazanie drogi – z całą pewnością będę czytać i uparcie próbować . Przyznaję rację, że zdjęcie tak wygląda lepiej.
    Cóż, wiem, że „artyzmu” nie dodaje klamka z drzwi w tle, ale uchwycenie małej tak żeby padało na nią światło z okna i tak uważam za sukces

Bangi Fakt – nie do końca wiedziałam jak „pociąć” (wykadrować?) to zdjęcie, wypadło na pozbycie się włosów z lewej strony. Wersję „do domowego albumu” pokombinuję z całą czuprynką.
    A zdjęcie robione 450d i canonem 50 1.8
    Dziękuję za odzew
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    nie umiem edytować tego co napisałam wcześniej a chciałam wkleić następne zdjęcie.
    Kolejna próba z portretem.

2.
    Ostatnio edytowane przez iga ; 20-03-2011 o 20:53 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

2 zdecydowanie bardziej mi się podoba, szczególnie obróbka, fajne kolorki (ja jeszcze nie nauczyłem się do takich dochodzić ), aczkolwiek twarz chyba troszkę przepalona, ale to być może tylko mój monitor

iga
    Guest

Domyślnie

szczerze mówiąc to mało tu obróbki - tak jak pisałam PS raczkuje więc nie chcę zbyt dużo babrać - zdjęcie wyostrzone zgodnie z powyższymi zaleceniami (nie było tak ciężko jak myślałam ), dodany kontrast i to by było na tyle

a co do tematu przepaleń lub też nie... muszę poczytać i douczyć się - co, jak i z czym to się je

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iga Zobacz posta
    (...) a co do tematu przepaleń lub też nie... muszę poczytać i douczyć się - co, jak i z czym to się je
    u mnie wygląda że za jasna trochę, ale może to być kwestia mojego monitora, w takim razie jak mało obróbki to miałaś fajne światło

rob644
    Guest

Domyślnie

Iga dodałaś za dużo kontrastu i to powoduje "przepalenia".
    Fajne ujęcie i b.sympatyczne wrażenia sprawia ta Twoja ostatnia fotka.Ja jestem na Tak::-D

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

I może postaraj się wrzucać trochę większe foty czyli do 800px na dłuższym boku, łatwiej byłoby wtedy coś powiedzieć chociażby o samej obróbce

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

w drugim zdjęciu o wiele wiele lepszy kadr, tzn nie są obcięte włosy itp

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów