Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Umarł mi Eos 350d ... co mogło się stać ?

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Miałeś może podobny problem z 350D?
    Bo sądząc po objawach - aparat nie reaguje na nic, jest głuchy, po włożeniu baterii grzeje się tył obudowy - to na bank nie jest wina np optyki.
    Sorry kulek855, ale ja nawet na 99,9% powiem że to elektronika - pytanie jest czy kogoś coś takiego spotkało, albo czy ktoś wie konkretnie co się mogło stać.
    Konkretnie to nie wiem co się stało. Jak się grzeje to masz zwarcie.

Dopiero zaczyna Awatar fotoG3

Domyślnie

I to zwarcie właśnie mnie martwi. W poście który czytałem autor wymienił bezpiecznik smd(zlokalizowany blisko zasilacza) i było OK. Jednak spalony bezpiecznik rozłącza obwód i nie powinno być dalej przepływu prądu. Z tym ,że u niego też się grzała obudowa.
    Nie jestem zbyt mocny w elektronice. Lutować umiem. Nie lutowałem co prawda elementów smd na płytkach o dużej gęstości elementów, ale to jakoś przejdę. Boję się tylko rozbierać 350D bo wiem , że jak za pierwszym podejściem nie uda mi się go naprawić to pewnie nie będzie mi się chciało go skłądać, a to może oznaczać, że zostanie już tak na wieki.
    Znalazłem świetny poradnik fotograficzny jak rozłożyć 350D do rosołu.
    http://www.adamwalanus.pl/fototechn_...ranie_350.html
    Zastanawiam się, jeszcze nad wyjęciem filtra IR żeby pobawić się w podczerwieni.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Broń Boże korzystać z tego poradnika. Tamten aparat na pewno już nie będzie działał prawidłowo. Trzecia część czynności jest robiona niepotrzebnie, zaś następna trzecia część czynności robiona jest nieprawidłowo, co doprowadzi każdy aparat do takich zmian, że ich naprawa będzie już nieopłacalna.
    Ów "poradnik" to tylko "artystyczna" wizja tej dziewczyny, która jest zupełnym laikiem w tej dziedzinie.

Domyślnie

Naprawiacz
    To mnie dopiero pocieszyłeś.
    Absolutnie nie zamierzałem tak daleko rozbierać aparatu, bo szanse złożenia drastycznie maleją z każdym następnym krokiem.
    Moja potencjalna płytka z bezpiecznikiem znajduje się na wierzchu.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozebranie 350D nie jest trudne i żeby dostać się do matrycy, czy płyty głównej, nie trzeba zdejmować przodu obudowy, tym bardziej bagnetu.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Naprawiacz
    Kontaktowałem się z autorem fotoporadnika

> Znalazłem Pana bardzo dobry foto poradnik jak rozebrać 350D.
    Odpowiedział:
    miło mi, niestety to było 'dydaktyczne' rozbieranie martwego aparatu, żeby
    pokazać co ma w środku
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    350D służy jako doskonały materiał organiczno-genetyczny do ćwiczeń z anatomii .

Ale ja nadal chce nim fotografować!!!
    Ostatnio edytowane przez fotoG3 ; 08-04-2011 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie canon 350d umarł

Panowie mam problem, przyłącze się do wątku
    otóż rano strzeliłem fotke, po czym położyłem grzecznie aparat nie wyłączając go, sam się wyłączył po 1 min automatycznie. Nie zauważając tego w taki sposób włożyłem go do plecaka w reklamówce i pojechałem w trasę rowerem trochę górek i dołków, po wyjęciu aparatu w celu zrobienia zdjęcia na wyświetlaczu ujrzałem migający err99 po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu cisza... działa tylko guzik od zmiany sposobu wyzwalania migawki tzn pojedyncze, seria i samowyzwalacz i pozatym cisza jakby umarł Co to może być czy ktoś ma jakiś pomysł?? Obiektyw zmieniałem, ale bez obiektywu tez się nie odpala, Zieniałem baterie, wyciagalem karte, małą baterie wszystko i cisza... help!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Oddaj do serwisu na żytnią. Wycena jest darmowa. Mógł się spalić jakiś bezpiecznik czy coś w tym stylu, jeżeli takowe coś istnieje w aparacie- zgaduje

Domyślnie canon 350d umarł

Dodam jeszcze że działa ustawienie punktu af na i kółko nastaw żeby takowy punkt wybrać.... dziwna sprawa hm...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mówię Ci.. Ślij do serwisu bo tutaj raczej poza gdybaniem nie dostaniesz konkretnej informacji co się stało. W serwisie Ci powiedzą za darmo

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów