Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Umarł mi Eos 350d ... co mogło się stać ?

Domyślnie Umarł mi Eos 350d ... co mogło się stać ?

Witam wszystkich,
    Parę dni temu padł mi mój Eos 350D. Zasatanawiam się co mogło się stać, a że do serwisu będę mógł się udać dopiero w połowie przyszłego tygodnia to pomyślałem, że wpierw spytam tutaj, być może ktoś miał podobny problem.

Co się stało ? Przestał działać. Nie włącza się w ogóle. Nie jest to oczywiście wina baterii. Aparat przez 2 dni przed "śmiercią" wykazywał pewne objawy, ale nie wiem czy to się może wiązać. Nie ostrzył, autofocus miał problem ze złapaniem czegokolwiek. Stwierdziłem, że podładuje baterie i sprawdzę ponownie - ale nic to nie pomogło. Co mogło się stać ? Macie jakiś pomysł ?

Zastanawiam się czy przypadkiem nie zwarłem styków w korpusie, bo bawiłem się chwilę z innym obiektywem po prostu trzymając go ręką przed korpusem. Tamten był metalowy i kto wie czy przypadkiem może gdzieś dotknął. Czy ew. zwarcie może dużo napaskudzić ? W sumie ten aparacik był raczej rodzinnym sprzętem, nie był specjalnie tyrany (raczej tylko wyjazdy itp), nie upadł ani nie był uderzony. Zdziwiło mnie mocno, że padł ot tak sobie ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Poszukaj na necie gdzie się znajduje bateryjka zasilająca płytę główną (taka sama jak w zegarku) i wyjmij ją na dłuższy czas (godzinkę).
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Poszukaj na necie gdzie się znajduje bateryjka zasilająca płytę główną (taka sama jak w zegarku) i wyjmij ją na dłuższy czas (godzinkę).
    To jakaś prosta sprawa, czy wymaga rozbebeszania całego aparatu ?
    Jak to drugie, to chyba lepiej poczekam na serwis, bo coś czuje podskórnie, że więcej mogę zaszkodzić niż pomóc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

w 50 D znajduje się na ściance w komorze baterii. Wysuwasz taką szufladkę i masz ją na wierzchu w 350D pewnie podobnie

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

dokladnie tak jak pisal wiktor2323
    w komorze baterii od jest mala "szufladka" z napisem cr2016 3V
    majac aparat obrocony spodem do gory pociagasz szufladke do siebie

az wyciagnalem aparat z szafy zeby sprawdzic
    al to male
    a kiedys wydawal mi sie taki wygodny a teraz o malo co go nie wypuscilem z rak

ehh rece przyzwyczaily mi sie juz do 5mkII

Domyślnie

Super, dzięki już wiem ... przy okazji znalazłem linka do ciekawej stronki opisującej kolejność, może komuś się przyda w przyszłości ...

http://martybugs.net/blog/blog.cgi/g...0D-Lockup.html
    http://cpn.canon-europe.com/content/...f_batteries.do

Domyślnie

Niestety, podmiana bateryjki nic nie pomogła ...

Dopiero zaczyna Awatar fotoG3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bolas Zobacz posta
    Niestety, podmiana bateryjki nic nie pomogła ...
    W powietrzu jest chyba jakiś wirus atakujący Canona.
    Mój 350D padł kilka dni temu.
    Wyjmowałem obydwie baterie. Niestety nie ożył.
    Mam jeszcze taki efekt: po włożeniu baterii aparat jest głuchy, ale po dłuższym czasie robi się lekko ciepły na tylnej ściance na wysokości baterii.
    Wyczytałem gdzieś, że jeden z użytkowników miał podobny problem i okazało się że padł bezpiecznik smd na płytce zasilacza. Naprawił to jakiś zaprzyjaźniony z nim elektronik.

Sprzęt ma tak małą wartość, że jego profesjonalna naprawa jest nieopłacalna.
    Może ktoś miął podobny problem i wie ile kosztuje naprawa, albo wie jak ją zrobic samodzielnie?

@bolas Ciekawe jak skończyła się Twoja przygoda?

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

W 90% poszła elektronika Ewentualnie może coś nie tak z włącznikiem.

Dopiero zaczyna Awatar fotoG3

Domyślnie

kulek855
    Miałeś może podobny problem z 350D?
    Bo sądząc po objawach - aparat nie reaguje na nic, jest głuchy, po włożeniu baterii grzeje się tył obudowy - to na bank nie jest wina np optyki.
    Sorry kulek855, ale ja nawet na 99,9% powiem że to elektronika - pytanie jest czy kogoś coś takiego spotkało, albo czy ktoś wie konkretnie co się mogło stać.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów