Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Lampa do Macro.

Domyślnie

Krystian skonfrontuj "bzdury", które piszę z galerią makro która powstała z praktycznego przeniesienia tych technicznych "bzdur" w plener.
    ------------------------------------------
    Fotografujesz w cieniu?
    Błyskasz pierścieniową na obiekt i ustawiasz długi czas....tło zostaje doświetlone światłem zastanym i efekt płaskości znika.

....mógłbym Cię tak punktować cały dzień....a wiesz dlaczego? Bo sam używam od czasu do czasu systemowej z wyciągniętym dyfuzorem TAK JA TY. Różnice są dwie:
    1. światło ucieka na boki - taka strata w plenerze jest niedopuszczalna.
    2. światło lampy systemowej z dyfuzorem ma zupełnie inny charakter niż światło z pierścienia. Obiekt fotografowany pierścieniem jest oświetlony identycznie z każdej strony - wyciąga się wszystkie detale i szczegóły.

Dziwie się, że wypowiadasz się o płaskości pierścieni i ringów których nie używasz.
    Wypisujesz abstrakcyjne teorie nie podparte na praktyce -> jak słusznie zauważył pan.kolega.

Domyślnie

W pierścieniówce canona można regulować siłę błysku na poszczególne części lampy (palniki?), czyli mamy efekt jakbyśmy stosowali dwie lampy z możliwością regulacji siły błysku.

Domyślnie

mateuszkaratysz- nie używałem nigdy lampy z wysuniętym dyfuzorem do zdjęć makro, tylko zrobiłem mały softbox zakładany na lampę i nie traciłem światła tak jak piszesz, poza tym lampę mogłem mieć na kabelku i oświetlać z boku np. montując ja na szynie mocowanej do gwintu statywowego w aparacie.
    Obiekt fotografowany pierścieniem jest oświetlony identycznie z każdej strony - wyciąga się wszystkie detale i szczegóły.
    to właśnie tego nie lubię! jeśli robisz fotki czysto techniczne np. do albumu o owadach to ok, rozwiązanie dobre, bo wszystko widać, jeśli jednak zdjęcie ma mieć coś więcej poza pokazanym owadem to światło z przodu jest moim zdaniem skazane na porażkę. Czasem też pierścień zostawia brzydkie kółka na pancerzykach owadów.
    wejdź na stronę Arkadiusza, którą poleciłeś w 7 poście i popatrz na jego zestaw, myślisz, że zamieniłby te swoje lampki na lampę pierścieniową? szczerze wątpię Większość najlepszych zdjęć makro jakie widziałem robione były własnie podobnymi zestawami.
    Możemy zakończyć tą dyskusję, bo ja Cię nie przekonam do swojego podejścia do sprawy i odwrotnie, a ludzie szukający informacji niech wybiorą lepszą dla nich opcję. pozdro

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eduardosss Zobacz posta
    Witam,
    Zainteresowałem się macro, nawet kupiłem obiektyw C 100 f/2.8. I teraz rodzi się pytanie, czy trzeba koniecznie kupować lampę? Zauważyłem, że często są używane ringflash'e (jeżeli można tak powiedzieć). Jeżeli takowa lampa jest bardzo przydatna przy macro, to proszę was wszechwiedzący forumowicze o radę w jaką lampę zainwestować. Nie musi to być lampa Canona, może być tańszy zamiennik. Zależy mi, aby była dobrze wykonana i nie wyżarła mi całej kasy z portfela. Nie mogę sobie pozwolić na super sprzęt, bo jeszcze sam nie zarabiam.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.:-o
    Coś póki co bardzo niekonkluzywny jest ten wątek.
    Generalnie to Jeżeli nie masz dużo kasy a chciałbyś coś nie tylko do makro ale i na co dzień to poszukaj zwykłej lampy. Dorobisz dyfuzor i będziesz miał rewelacyjną lampę do makro (wiele osób z najwyższej półki makrofotografii używa tylko takich lamp i wymiata) a jednocześnie będziesz miał możliwość używania jej przy innych typach fotografii. Jeżeli szukasz czegoś prawie tylko i wyłącznie do makro (pisząc prawie mam na myśli, że czasami da się jej użyć w innych okolicznościach aczkolwiek tu możliwości są BARDZO ograniczone) to bierz ringa (tutaj też by się przydało pokombinować z dodatkowym dyfuzorem bo bardzo nieładne się robią odbicia na owadach szczególnie).
    Obejrzyj sobie np. galerię grzechooFR oprócz tych podanych wcześniej w tym wątku, sporo bardzo dobrych fotek i foto sprzętu (zwykła lampa + diy dyfuzor i montaż) http://grzehoofr.digart.pl/
    pozdrawiam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów