Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Lampa do Macro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian123 Zobacz posta
    moim zdaniem lepiej użyć systemowej z jakimś dyfuzorem, niż pakować się w te lampy makro, które dają płaskie, nieciekawe światło i do niczego innego się nie przydadzą
    To duże uproszczenie.

To że lampa błyskowa nie musi dawać płaskiego światła wie każdy kto choć trochę więcej z lampą eksperymentował:

http://foto.jasiu.pl

również w macro jest wiele sposób na to by światło lampy błyskowej nie dawało płaskiego światła.

Domyślnie

chyba nie za bardzo zrozumiałeś co napisałem. miałem na myśli lampki pierścieniowe do makro!!! systemową można zamontować na wiele ciekawych sposobów i uniknąć płaskiego oświetlenia modela

Domyślnie

w pierwszej części miałem na myśli lampy systemowe

w drugiej części lampy pierścieniowe do macro

Cała moja galeria makro to lampa systemowa z ręcznie wykonaną nasadką imitującą światło lampy pierścieniowej....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ja tam nic płaskiego nie widzę
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 20-03-2011 o 19:21 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

http://grabowski.tnb.pl/photogallery.php?album_id=7
    tu masz moją galerię z lampą na sankach i dyfuzorem z kartonu. jeśli robiłbym makro dzisiaj, to zdjąłbym lampkę z sanek tak jak przy zdjęciu z muchą, bo tam światełko podoba mi się najbardziej, choć samo zdjęcie nie urzeka

Domyślnie

Dróg do osiągnięcia celu jest tyle ile kombinacji oświetleniem.

Ja tylko zauważam, że pierścieniowa lampa błyskowa albo jej większy brat ring z żarówek do portretów wcale nie muszą dawać płaskiego światła.

Na własnym grzbiecie testuje takie światło w świecie makro
    A w portretach ludzi widziałem kilka fajnych kontr fotografów, które odklejają modela od tła.

----------------------
    Przy moim makro w większości przypadków główne źródło światła to słońce, światłem pierścieniowym dopalam i wyciągam detal także lampa prawie zawsze na 1/8 1/16 mocy.

Domyślnie

więc jak sam piszesz potrzebna jest kontra, by nie było płasko. nie będę się spierał, każdy robi jak lubi, JA wole mieć lampę systemową i móc ją wykorzystać też do portretu czy urodzin cioci, niż lampę makro, której do niczego innego nie użyje, a kosztuje sporo.

Domyślnie

Lampa systemowa, lampa wbudowana tak samo jak lampa pierścieniowa w niewłaściwych dłoniach spłaszczy wszystko.

Po to są dodatkowe źródła światła + światło zastane żeby mieszać ich moc i bawić się tym co dają.
    ------------------------------
    Lampe pierścieniową makro (o odpowiedniej mocy) można z powodzeniem używać do portretów ludzi, działa podobnie jak duże ringi tylko w nieco mniejszej skali. Te ****iki w oczach zostają
    Jeśli faceta stać na obiektyw typowo do makro - którym notabene można robić portrety ludziom to sądzę, że zainwestuje w coś dedykowanego do tego sportu.
    Dla takich, których nie stać w tym mnie pozostaje kombinowanie z lampą systemową i wynalazkami DIY.

Domyślnie

Mnie pierścieniowa lampa się nie podoba, brzydkie płaskie przednie światło.
    Dedykowana Canona do makro, Macro Twin Lite MT-24EX jest fajna, ale sporo za droga.
    Dlatego robię sobie takie coś: http://www.stopfoto.pl/Novoflex-UNIM...2,8088%29.aspx
    Myślę, że sama ta podstawka z giętkimi ramionami i uchwytami na lampy, nie będzie mnie kosztowała więcej niż 300 zł. Jeszcze nie wiem co przyczepię do końców tych uchwytów, ale będą to prawdopodobnie dwa Speedlity 270 EX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Lampa systemowa, lampa wbudowana tak samo jak lampa pierścieniowa w niewłaściwych dłoniach spłaszczy wszystko.

Po to są dodatkowe źródła światła + światło zastane żeby mieszać ich moc i bawić się tym co dają.
    Lampe pierścieniową makro (o odpowiedniej mocy) można z powodzeniem używać do portretów ludzi, działa podobnie jak duże ringi tylko w nieco mniejszej skali. Te ****iki w oczach zostają
    Jeśli faceta stać na obiektyw typowo do makro - którym notabene można robić portrety ludziom to sądzę, że zainwestuje w coś dedykowanego do tego sportu.
    Dla takich, których nie stać w tym mnie pozostaje kombinowanie z lampą systemową i wynalazkami DIY.
    jednak będę się spierał, bo piszesz bzdury tak się składa, że w makro rzadko masz czas na kombinowanie z drugim źródłem światła, a słońce nie zawsze da Ci kontrę, bo czasem fotografuje się w cieniu. Gdy brak drugiego źródła fotki z lampą pierścieniową jak i z ringiem są płaskie i nieciekawe. Chcesz używać lampy makro do fotografowania ludzi to se używaj, ale nie spieraj się, że osiągniesz taki sam lub lepszy efekt tą jedna lampą niż lampą systemową, której światło możesz odbijać od sufitu i ścian. Mając lampę systemową masz możliwości, mając makro masz ich dużo mniej, zarówno przy zdjęciach owadów jak i ludzi. gdybym miał przeznaczyć pieniądze na sprzęt do makro nigdy nie kupiłbym lampy pierścieniowej, bo jest to chyba najgorsze rozwiązanie.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian123
    nigdy nie kupiłbym lampy pierścieniowej, bo jest to chyba najgorsze rozwiązanie.
    no I nie kupiles i dlatego noe rozumiesz jak ona dziala.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów