z Neksusow mialem tylko ten pierwszy w rece. ten ekran nie powalil mnie ani rozdzielczoscia ani przede wszystkim kontrastem i kolorami. poza tym Nexus chyba z definicji (i tablety i komorki) nie maja gniazna na karte pamieci micro SD, a to dla mnie dyskwalifikuje tablet.
mialem Samsunga T310 (Tab 2 8.0, 8 cali i 1280x800) teraz mam T320 (Tab Pro 8.4, wiec ciutke ponad 8 cali i do tego 2560x1600).
i o ile w tym drugim ekran ma nieco mniej kontrastu, o tyle ten przeskok w rozdzielczosci jest kolosalny i ogladajac to samo zdjecie na tych dwoch
tabletach zdecydowanie widac, jak poziom szczegolowosci na T320 urywa du*
no raczej nie, roznica bardzo zdecydowanie nie jest marginalna. 1280x800 to nie jest moze tragedia, ale jesli przyjac jakis kryteria wzgledem tabletu pod katem pokazywania zdjec, no to mowimy zwlaszcza o rozdzielczosci i kontrascie/kolorach.
od pewnego momentu tak. IMHO na 8 calach, bo takie tablety mi najbardziej odpowiadaja, takie 1920x1200 to juz bardzo duzo. ale na pewno miedzy 1280x800 a 1920x1200 jest spora roznica. szczegolnie przy ogladaniu zdjec. ale i czytanie ksiazek, dla mnie podstawowe zastosowanie tabletu, jest wygodniejse. mozna sobie zrobic mniejsza czcionke a czytelnosc nadal jest znakomita.
w przegladarkach internetowych tez jest wygodniej, bo sie nie trzeba nigdy bawic w jakies mobilne wersje stron, tylko sie czytac normalne, bo wszystko sie od razu miesci na ekranie.