Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: [TEST] Tokina AF193 19-35 3.5-4.5

Mieszany widok

Domyślnie

kupiłem takie szkło niedawno [używane] ale z USA to się nazywa QUANTARAY. Wszystko tak samo jak w Tokinie, wszystko tylko zamiasta Tokina jest napisane QUAN... i teraz pytanie do użytkowników Tokin. W moim szkel jest taka sprawa że zoom chodzi płynnie od 19mm do 24mm potem od 24mm do 28mm jest opór na pierścieniu zoomowania i od 28mm do 35mm znowu obiektyw chodzi normalnie. Czy te szkła tak mają czy mam szykować paczkę i szkło słać do poprzedniego właściciela? Może konstrukcja tych ob. juz taka jest?

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol Zobacz posta
    kupiłem takie szkło niedawno ale to się nazywa QUANTARAY. Wszystko tak samo jak w Tokinie, wszystko tylko zamiasta Tokina jest napisane QUAN..
    Cytat Zamieszczone przez Silent Planet Zobacz posta
    Nie no, chyba Tokina to Tokina, a Quantacośtam to Quantacośtam?
    No bo to tak jakby napisać: mam Skode Octavie, ale to to samo co VW Passat. Tylko mi koła od VW nie pasują.
    To, że obiektyw jest oparty na jakiejś konstrukcji to nie znaczy, że jest to ten sam obiektyw!
    Mnie zawsze drażni, gdy ktoś kupuje siakieś szkło-podróbę lub twór licencyjny, a potem się zaklina, że to to samo.
    To nie to samo!
    No więc radzę Panowie poszukać. Bo to to samo, i nie to samo
    Tzn. Zabol - Quantaray to NIE TOKINA. Quantaray to amerykańska marka Sigmy. Sprawdzone, potwierdzone, i zweryfikowane organoleptycznie w serwisie.
    A tobie Silent Planet radzę tak nie szafować hasłem 'podróba', bo cię jeszcze kiedyś jakiś 'podróbodawca' zaskarży ;-)
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Quantaray to NIE TOKINA. Quantaray to amerykańska marka Sigmy. Sprawdzone, potwierdzone, i zweryfikowane organoleptycznie w serwisie.
    A tobie Silent Planet radzę tak nie szafować hasłem 'podróba', bo cię jeszcze kiedyś jakiś 'podróbodawca' zaskarży ;-)
    Gwoli ścisłości to Quantaray jest marką handlową amerykańskiego sklepu Ritz Camera i sprzedaje rebrandowane obiektywy różnych marek, nie tylko sigmy ale też tamrony i tokiny.

100-300/4,5-5,6 to chyba sigma nigdy nie miała w ofercie bo jej szkło kończyło się na 6,3. Może to była rebrandowana cosina?

Uprawnienia umieszczania postów