Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Obiektyw do fotografii ptaków. Czy 85mm 1.8 się nada?

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Do takich zdjęć potrzebny obiektyw tele z dobrym i celnym AF.
    W zakładanej cenie Canon 70-200/4L.

Pozdrawiam
    Mirek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To jest chyba powielanie wątku typu: "jaki obiektyw na ptaki"?
    Po co powtarzać w kółko te same dyrdymały??
    Modi, do dzieła!

Domyślnie

Kwiczoł całkiem w porządku wyszedł, trzeba go jeszcze podostrzyć w programie jakimś i tyle. Jakiś fantastycznych detali w upierzeniu i tak nie będzie widać bo to zdjęcie jest małej rozdzielczości.
    85 mm na ptaki to niezbyt mądry pomysł, myślę że minimum to 300mm, a i tak będzie brakować

Coś już napisał

Domyślnie

To jeszcze zależy jak, z podchodu to nie ma co próbować na mniej niż 400 mm (przy 300 zawsze będzie brakować..). Oczywiście wiele zależy od szczęścia. Wg mnie w mm też nie ma co iść bez końca, ale nie ma co się oszukiwać, że pewnie optimum byłby nowy C 500/4 IS II z TC 1.4, ale nie ma co się oszukiwać cena 40 tys. zł, jest horendalna. Tyle, że nawet jeśli kogoś stać na C 500/4 IS 2, to jego WAGA chyba nadal jest za duża do strzelania tym zdjęć z ręki.. Więc jeśli ktoś chce coś dłuższego to tylko statyw, czatownia i C 100-400, ew. jak kogoś będzie stać to C 200-400 z wbudowanym TC 1.4.. Poza tym starsza wersja to koszt 26, co jest kwotą b. dużą, ale wyraźnie niższą. Można oczekiwać, że cena nowej wersji unormuje się i spadnie, jak starsze wersje zejdą z półek, a nowe przestaną być nowościami..

Tyle, że te dywagacje mają sens jeśli kogoś stać na takie szkło i uważa, że na pewno chce wydać tyle na jedno szkło.. Plus fakt, że dodatkowych 100, 200 mm (nawet jeśli byłyby lekkie, a nie są) to nie jest jakieś remedium na zbliżenie się do tak płochliwych ptaków jak orły, inne, drapieżne itd.

W przypadku namiotu, to pewnie mniej wystarczy, może nawet C 70-200 (plus TC). Wersja 2.8 IS II zapewnia wtedy robienie komfortowych zdjęć nawet po zmroku, tyle, że nie wiem czy to nie za krótko. Ja tak piszę, bo mam C 400/5.6L USM. Ktoś inny może pomyśleć o jednym szkle w postaci C 100-400.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czyli już wiem,że 85 mm się nie nadaje. Kurcze chciałem kupić to szkło,bo było dość uniwersalne.. Zawsze by się przydało do portretów też a myślałem,że jak stałka to uda mi się złapać te piórka właśnie.. To zdjęcie co wstawiłem to jedno z lepszych moich jeżeli chodzi o ptaki.. Szkoda,ze robiąc 15 takich jedno wychodzi jakieś z piórkami a i tak się poruszają.. chyba najpierw pobawie się jeszcze tym co mam a potem dokupię jakiś 70-200 lub może coś nowego wyjdzie.. szkoda,że te ceny są jednak takie bagatelne..

A jak bym do 18-200 założył TC? istnieje taka możliwość?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na poważne fotografowanie ptaków to i 200mm będzie za mało
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

70-200 na ptaki moim zdaniem troche mija sie z celem - myślałbym na Twoim miejsu o jakimś 400mm, nawet ciemnym 5,6 jeśli nie masz dużego budżetu. Nawet dłuższy koniec tego zooma to i tak mało - ptaki to raczej małe obiekty i przeważnie dość daleko

Domyślnie

Wszystko zależy od tego jakie ptaki, gdzie i w jaki sposób
    Zanim przeprowadziłem się nawieś mieszkałem na bardzo dużym blokowisku tam ptaki zakładały gniazda na balkonach i można było podejść z metr do kosa czy szpaka a on dalej spokojnie siedział na barierce. Na skraju balkonu zawsze wieszałem słoninkę a sikorki ją obierały ja mogłem je bez problemowo oglądać z otwartych drzwi balkonowych jak to robią. Balkon miał jakieś metr dwadzieścia szerokości , no powiedzmy byłem jakieś półtora metra od sikorek. Były tez ine ptaki gawrony, sroki, gołębie i raczej nie należały do płochliwych.
    Po przeprowadzce na wieś pierwszej zimy wywiesiłem masę ptasich smakołyków na tarasie i nic nie przyszło. Następnej już jesienią wybudowałem wielki karmik z drążkami do siadania, zamocowałem to na palu i wkopałem na trawniku jakieś trzydzieści metrów od tarasu i dopiero jak przyszły większe mrozy w karmiku pojawiło się kilka ptaków głównie wróble i przepiękne sójki . ale nawet z tej odległości nadobniejszy ruch i ptaki się płoszyły .
    Na blokowisku z 85mm bym poszalał bez problemowo a na wsi gdzie te ptaszory są dzikie nie przyzwyczajone do człowieka i wszystko je płoszy 200mm + konwerter 2x to zdecydowanie za mało

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szati,
    jakoś wolno myślisz...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Coś wymyśle. Temat można zamknąć. Już wszystko wiem Dzięki.
    Pozbieram trochę kasy i moze kupie sobie 70-200 + tc Pozdrawiam.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów