No niestety, ale tak kształtuje się rynek. Nie mam na razie porównania, ale gdybym miał się trzymać recenzji na stronach, to 18-105vr nikona bije go na głowę. Nigdy jednak nie miałem tego nikkorra, cena jest podobna.
Mam za to pozytywne odczucia odnośnie 18-135 Canona i nie ulegną one zmianie. Wcześniej polecałem dwa szkiełka, od jakichś 2 miesięcy polecam właśnie to szkiełko. Większość jest zadowolona, zdarzyła mi się jedna osoba, której te szkiełko nie pasowało. Jednak to bardziej tyczyło się światła stałego. Niżeli zakresu czy własności optycznych.
hm? Jak uprawiasz rodzaj fotografii w którym wymagasz częstego kucania, padania, przysiadów czy strzałów zza głowy, to kupujesz z takim cudem. Nawet kiedy kręcisz filmy może Ci się przydać. Jeśli jednak rodzaj fotografii, którą się zajmujesz jest inny i nie wymaga od Ciebie takich czynności, to po co masz dopłacać
Człowiek nie tylko opiniami żyje. Trzeba by popytać na forum czy wśród znajomych jakich szkieł używają - wypożyczyć i popstrykać. Ja zaczynałem od 50/1.8 jako pierwszego szkłaMoże warto jednak rozważyć kilka stałek ?
![]()