-
przy wyborze lustrzanki miałem bardzo zawężone pole manewru właśnie głównie na budżet. wydałem 1000zł na aparat dwa obiektywy na M42, adapter i heja pstrykać. Ty masz ogromny budżet i co za tym idzie większe możliwości. proponowałbym EOS 40D. dlaczego? jest to aparat o klasę wyżej, solidniej wykonany (magnezowa skorupa) nie trzeszczy w dłoniach, nie wyciera się tak.
jak kolega napisał, zdążyć pieniądze zawsze wydasz, a nie wiadomo, czy cię to wciągnie. jeśli nie, to pozbędziesz się sprzętu ze stratą dosyć znaczną
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i jeszcze odnośnie obiektywu. 18-135 jest do wszystkiego, czyli do niczego. nie miałem go i mieć nie będę, więc nie powiem nic więcej o nim. kupno 18-55 i drugiego obiektywu o wyższych ogniskowych będzie rozsądniejsze, ponieważ będą miały lepsze właściwości optyczne i cenowo wyjdą taniej, poza tym ich zużycie będzie rozkłądało się na dwoje. faktem jest, że kitowe szkła nie powalają parametrami oraz wykonaniem.
tak więc nie rzucaj się w otchłań i nie kupuj 18-135. posiadam takie szkło sigmy ale padnięte, zużyta taśma przysłony, nigdzie nie mogę znaleźć tej części.
Ostatnio edytowane przez piotrko ; 16-03-2011 o 21:31
Powód: Automerged Doublepost
Uprawnienia umieszczania postów