Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Jak to jest z gwarancją?

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

jeśli towar był kupiony na terenie UE to 2 lata
    wszystko znaczy NIC!!!

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    I często jest wtedy napisane w opisie aukcji "1 yaer seller's warranty".
    Tak piszą uczciwi sprzedawcy.
    Równie często jest tylko informacja że jest 12 m-cy gwarancji i nic więcej.
    Takich przypadków jest sporo na naszym rodzimym portalu aukcyjnym,
    jak i w sklepach również się zdarzają.
    Trzeba pytać o szczegóły.A wystarczy zadać proste pytanie:
    kto realizuje warunki gwarancji - sprzedawca czy serwis firmowy.

Cytat Zamieszczone przez 1982wojtek Zobacz posta
    Tak... to powiedz to temu chłopakowi:

Cytat Zamieszczone przez McKelich
    Niestety z tą 17-50 lekka wtopa. Kupując nie dopytałem za bardzo i okazało się, że gwarancji jaką wystawił mi polski sprzedawca serwis nie honoruje. I za kalibrację będę musiał zapłacić jakieś 250 zł. Zobaczymy jak sprzedawca się zachowa. Obiecał że zwróci połowę. Na kalibrację dostanę fakturę którą sobie w koszty wrzucę, więc ostatecznie nie będzie źle. Byle ta kalibracja faktycznie coś dała. A co do gabarytów, faktycznie dość niepozorna. Większa nieco od mojego Tamrona 17-50, ale i tak nie poznasz że to taki szatan.
    No nic Dziobolek. Tylko pozazdrościć. Ja na swoją jeszcze chwilę poczekam. Wklej jakieś zdjęcie zrobione tym szkiełkiem. Niech chociaż oko nacieszę...
    Zaczerpnięte z http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=5607&p=2

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ale nadal nie rozumiem faktu, ze kupując sprzet w PL (UE jakby nie patrzec) to Canon Polska realizuje tylko rok gwarancji.... pamiętam , ze czesto bylo tak, ze rok w Canon Polska a drugi rok poprzez sklep, sprzedawca wysylal do niemiec.. skoro sprzet kupiny w CP dlacego CP nie stosuje sie do okresu 2 lat gwarancji? chyba, ze czegos nie rozumiem.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zgadza się. Nie rozumiesz czegoś.
    Dwa lata to odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową.
    Gwarancja trwa tyle ile producent/dystrybutor się zadeklaruje. Może być rok, dwa lata, dziesięć lat lub wcale.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Ale nadal nie rozumiem faktu, ze kupując sprzet w PL (UE jakby nie patrzec) to Canon Polska realizuje tylko rok gwarancji.... pamiętam , ze czesto bylo tak, ze rok w Canon Polska a drugi rok poprzez sklep, sprzedawca wysylal do niemiec.. skoro sprzet kupiny w CP dlacego CP nie stosuje sie do okresu 2 lat gwarancji? chyba, ze czegos nie rozumiem.
    Po prostu Canon Polska jeszcze z Nami do UE chyba nie wstąpił :smile:
    Jestem ciekawy czy gdyby w trakcie pobytu w Niemczech zepsuł się komuś sprzęt z gwarancją Canon Polska w 2-gim roku po zakupie, to tamtejszy serwis wykona naprawę gwaranyjną czy płatną :-?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nikt nie wie jak to jest z honorowaniem gwarancji wystawionej przez Canon Polska w innych krajach UE

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    (...)
    Jestem ciekawy czy gdyby w trakcie pobytu w Niemczech zepsuł się komuś sprzęt z gwarancją Canon Polska w 2-gim roku po zakupie, to tamtejszy serwis wykona naprawę gwaranyjną czy płatną :-?
    Jeśli byłoby to uszkodzenie obiektywu 'L-ki' lub body traktowanego jako PRO to nie ma problemu, że został zakupiony w Polsce.
    Sprawdzone empirycznie w przypadku kolegi. Tak mu to naświetlili.
    Zakup w Polsce -> naprawa w Niemczech. Ale posiadał dowód zakupu w PL. Choć oczywiście taki przypadek nie tworzy jeszcze reguły...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak czytam takie teksty to mi ręce opadają.... Canon daje 12 miesięcy gwarancji, to jest fakt i jeśli ktoś uważa inaczej to niech poda _twarde_ dowody na to, że tak jest, czyli jakiś dokument itp. gdzie jest np napisane '24 months warranty'.

Na terenie UE obowiązuje też coś takiego jak u nas 'niezgodność towaru z umową' tylko w Europie zachodniej ten przepis jest troszkę bardziej korzystny dla konsumenta w samej konstrukcji i dlatego jest porównywany do gwarancji. Ale u nas np w sprzedaży na allegro czy w jakiś dziwnych sklepach / szarych importerach jest pisane '2 lata gwarancji europejskiej'.

Na poczekaniu znalazłem takie rozgraniczenie tutaj:
    http://www.pixmania.pl/pl/pl/regulamin.html#cgv_7

Kiepsko przetłumaczone... używają określeń 'legalna gwarancja' dot. 'niezgodnosci towaru z umową' np. "W przypadku stwierdzenia błędu zgodności(...)" itd.
    Ostatnio edytowane przez Salesman ; 20-03-2011 o 19:27 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów