ŻADNA karta graficzna (jej procesor) nie bierze istotnego udziału w WYŚWIETLANIU zdjęć. Zdjęcie zostało stworzone przez matrycę, jest statyczne. Procesor komputera rozkompresowuje obraz z jpega, a procesor graficzny karty służy do stworzenia "czegoś z niczego", czyli dorabia kolejną klatkę animacji komputerowej i oblicza np. położenie w 3D w kolejnej klatce przesuwającej się ręki, pędzącego samochodu, tekstury postaci czyli WYLICZA i tworzy obraz, którego NIE BYŁO. Dotyczy to zarówno zdjęć, jak i filmów. Klatki filmu zostały wytworzone już przez matrycę, trzeba je tylko w odpowienim (dla komputera bardzo wolnym) tempie wyświetlić. Tecnologia CUDA polega na udostępnieniu wysokiej (i często marnującej się) mocy obliczeniowej procesora graficznego dla systemu i programów takiej mocy wymagających - ale chyba nie zalicza się do nich PS. Jedyne istotnie pracochłonne dla karty obliczenia to rendering - efekty przejścia - których kamera nie stworzyła, a musi je wytworzyć komputer. Pracuję w firmie komputerowej - mam dostęp do większości kart graficznych - testowłem z PSE wiele z nich i nie stwierdziłem, aby obróbka zdjęć na zintegrowanym intelu cokolwiek przyspieszyła po zastosowaniu nawet bardzo wydajnych kart nVidii lub Ati.