Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Bywalec

Domyślnie

ŻADNA karta graficzna (jej procesor) nie bierze istotnego udziału w WYŚWIETLANIU zdjęć. Zdjęcie zostało stworzone przez matrycę, jest statyczne. Procesor komputera rozkompresowuje obraz z jpega, a procesor graficzny karty służy do stworzenia "czegoś z niczego", czyli dorabia kolejną klatkę animacji komputerowej i oblicza np. położenie w 3D w kolejnej klatce przesuwającej się ręki, pędzącego samochodu, tekstury postaci czyli WYLICZA i tworzy obraz, którego NIE BYŁO. Dotyczy to zarówno zdjęć, jak i filmów. Klatki filmu zostały wytworzone już przez matrycę, trzeba je tylko w odpowienim (dla komputera bardzo wolnym) tempie wyświetlić. Tecnologia CUDA polega na udostępnieniu wysokiej (i często marnującej się) mocy obliczeniowej procesora graficznego dla systemu i programów takiej mocy wymagających - ale chyba nie zalicza się do nich PS. Jedyne istotnie pracochłonne dla karty obliczenia to rendering - efekty przejścia - których kamera nie stworzyła, a musi je wytworzyć komputer. Pracuję w firmie komputerowej - mam dostęp do większości kart graficznych - testowłem z PSE wiele z nich i nie stwierdziłem, aby obróbka zdjęć na zintegrowanym intelu cokolwiek przyspieszyła po zastosowaniu nawet bardzo wydajnych kart nVidii lub Ati.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No faktycznie... to niezbyt mądrze już od dawna korzystają w Adobe Premiere...
    A dzisiaj coraz większe zainteresowanie sprzętem z funkcją filmowania, więc...

http://www.nvidia.pl/object/builtforadobepros_pl.html

http://www.adobe.com/products/premie...raphic&format=

Pozdrówka!
    A co to ma wspólnego z Photoshopem/Lightroomem? Zauważ, że nawet na stronie NVIDII, którą przytoczyłeś, tylko przy Adobe Premiere jest mowa o CUDA. Ani notka o Photoshopie ani o After Effects nie wspomina o tej technologii. Wydaje mi się, że na siłę chcesz mnie przekonać, że Adobe "wkrótce" wprowadzi CUDA do Photoshopa. Wcale bym się nie pogniewał, wszak też mam kartę Nvidii w komputerze. Ale mam ją już parę ładnych lat, a Adobe nic sobie z tego nie robi. Nie ma co się łudzić i pakować kasę w sprzęt, z którego Photoshop nie potrafi skorzystać. Ja się nie łudzę, szczególnie, że pamiętam, jak na fali entuzjazmu przy wprowadzaniu pierwszych funkcji korzystających z akceleracji GPU jakiś przedstawiciel Adobe udowadniał, że nie da się przyśpieszyć wszystkich wymagających mocy procesora funkcji Photoshopa kartą graficzną. Wierzę, że się da, tylko Adobe nie chce na razie w to inwestować. Nie mają żadnej realnej konkurencji, więc aktualnie mają to w d...
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stopa Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No faktycznie... to niezbyt mądrze już od dawna korzystają w Adobe Premiere...
    A dzisiaj coraz większe zainteresowanie sprzętem z funkcją filmowania, więc...

http://www.nvidia.pl/object/builtforadobepros_pl.html

http://www.adobe.com/products/premie...raphic&format=
    A co to ma wspólnego z Photoshopem/Lightroomem? Zauważ, że nawet na stronie NVIDII, którą przytoczyłeś, tylko przy Adobe Premiere jest mowa o CUDA.
    A o czym ja niby pisałem w przytoczonym przez Ciebie cytacie???

Ani notka o Photoshopie ani o After Effects nie wspomina o tej technologii. Wydaje mi się, że na siłę chcesz mnie przekonać, że Adobe "wkrótce" wprowadzi CUDA do Photoshopa...
    Nie wspomina i nie pisałem, że jest inaczej...
    Przekonywać Cie...???

Czyż nie Ty napisałeś...???

Z resztą, koncentrowanie się na CUDA przez Adobe było by w tej chwili co najmniej niemądre.
    ...ja jedynie przypomniałem, że Adobe już od dawna korzysta z CUDA.

No i uważam jedynie, że w dobie zainteresowania filmowaniem, warto CUDA mieć "na pokładzie".

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Odkopuję temat.
    Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy w tej kwestii coś się zmieniło ponieważ posiadam zintegrowaną grafikę 4250HD przez głowę mi przechodzi myśl zakupu karty na pci-e ale czy to ma jakieś znaczenie dla lightrooma 5??

Domyślnie Odp: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Nie ma. Procesor, RAM, rodzaj dysku twardego (to ma).
    Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Coś co przyspieszy prace to może być dysk SSD, na system, LR, i pliki nad którymi aktualnie pracujesz

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

nie znam się na komputerach - mam laptopa z grafiką Radeon 5650 i chce kupić monitor z rozdzielczościa 1920 x 1200 pikseli (16:10) czy karta (ustawione mam teraz na maxa 1600x900) obsłuży mi ten monitor czy to bedzie kleska , dodam że w laptopie mam wyjscie DisplayPort które chciałbym użyc do podłączenia tego monitora z laptopem .

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Spokojnie obsłuży taką rozdzielczość - poza grami w Full HD

Pełne uzależnienie

Porządna karta graficzna to przede wszystkim lepsze kolory i lepsza wydajność. Nowoczesne produkty ze stajni nVidia, to również lepszy procesor graficzny i dodatkowa pamięć. Nie ma żadnego porównania z integrą czy laptopem.
    Twierdzenie, że karta nic nie wnosi do obróbki zdjęć jest mocno naciągane i mija się z prawdą.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Twierdzenie, że karta nic nie wnosi do obróbki zdjęć jest mocno naciągane i mija się z prawdą.
    Potrafisz tą tezę obronić, czy tylko powtarzasz legendy ludowe o "lepszych kolorach" (cokolwiek to znaczy).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów