Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Cytat Zamieszczone przez hudy85 Zobacz posta
    a chociazby sam komfort poruszania sie po systemie). Nie wiem z czego na co trzeba sie przesiasc, zeby tej roznicy nie zauwazyc.
    Może jak się ktoś przesiada z S3 Virge na PCI to faktycznie zauważy różnicę. Ale nie przy współczesnych układach wbudowanych w i5 czy i7...
    W domu mam "prawdziwą" kartę graficzną (fakt, że już trochę leciwą), a w pracy układ wbudowany w i3. Nie widzę absolutnie ŻADNEJ różnicy w działaniu Lr i Photoshopa.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W domu mam "prawdziwą" kartę graficzną (fakt, że już trochę leciwą), a w pracy układ wbudowany w i3. Nie widzę absolutnie ŻADNEJ różnicy w działaniu Lr i Photoshopa.
    Porownywac z tym co masz w domu mozesz tylko i wylacznie wtedy, gdy ten sam sprzet masz w pracy, a rozni sie wylacznie karta graficzna.
    Swoja droga - dlaczego wspominasz, ze dzisiejsze zintegrowane uklady sa juz tak dobre... - skoro niby parametr nie ma znaczenia?
    Ostatnio edytowane przez hudy85 ; 20-05-2014 o 18:44

Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Porownywac z tym co masz w domu mozesz tylko i wylacznie wtedy, gdy ten sam sprzet masz w pracy, a rozni sie wylacznie karta graficzna.
    No jasne, mam sobie złożyć identycznego peceta tylko po to, żeby przekonać się (tj. właściwie ciebie, bo ja to widzę na co dzień), że różnic dalej brak ;-)
    Procesory są zbliżonej wydajności, ramu jest tyle samo.

Swoja droga - dlaczego wspominasz, ze dzisiejsze zintegrowane uklady sa juz tak dobre... - skoro niby parametr nie ma znaczenia?
    Dzisiejsze zintegrowane układy = układy zintegrowane z procesorami i3/i5/i7. Faktycznie, 10 lat temu układy graficzne wbudowane w płytę główną nie grzeszyły wydajnością.
    Od kilku lat jednak postępu w 2D praktycznie brak - cała para idzie w 3D i ew. wspomaganie odtwarzania filmów.

Powielanie takich bajek jest szkodliwe, bo jeszcze ktoś może je wziąć na serio i niepotrzebnie wydać kilkaset do tysiąca złotych sądząc że będzie szybciej.

Koniec duskusji Ty wiesz swoje, ja wiem swoje, a kolega zrobi co uzna za sluszne

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Wiem ze moze nie w temacie, jednak z doswiadczenia napisze ze dla mnie prace komputera usprawnily dyski SSD co naprawde widac golym okiem, nie wplynelo to jednak na polepszenie kolorow.

Szybkosc procesora i pamiec karty graficznej ma wplyw na stabilnosc i wydajnosc, mozesz to zauwazyc przy laptopach ze zintegrowana karta z mozliwoscia przelaczenia na dedykowana (i nie mowie tutaj o grach 3D, a chociazby sam komfort poruszania sie po systemie). Nie wiem z czego na co trzeba sie przesiasc, zeby tej roznicy nie zauwazyc.
    Nie wiem na co musiałbym się przesiąść żeby różnicę zauważyć... Mam jakiegoś 5-letniego Radeona i nie zauważam żadnych opóźnień w działaniu Windowsa (i na pewno nie jest to zasługa karty graf.). Prawda jest taka że jeśli ktoś chce mieć kartę graficzna za 2000zł mimo że jej nie wykorzysta to znajdzie sobie inny powód żeby ją mieć... to tak jak niektórzy z eLkami ;]
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Pełne uzależnienie

Słuszna uwaga - nie kupuje się karty za 2kPLN do kompa sprzed kilku lat, ale do nowego warto
    Układy zintegrowane w procesorach i3, i5 .......... to tylko taka namiastka grafiki mająca niewiele wspólnego z obecnymi kartami nVidii czy Radeonem
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Układy zintegrowane w procesorach i3, i5 .......... to tylko taka namiastka grafiki mająca niewiele wspólnego z obecnymi kartami nVidii czy Radeonem
    Oczywiście to prawda. Ale nie wiem czy zauważyłeś, że mówimy o pracy w Lr i Photoshopie, nie o graniu :-)

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

witam
    Tak w temacie inwestowania i przyspieszania LR
    Jak myślicie przyspieszy mi Lr jeśli zmienię procesor Celeron DualCore , 2600 MHz (13 x 200) 1MB pam podręcznej
    na
    Intel CORE 2 DUO E8400 socket 775 3,GHZ X 2 6MB CACHE L2 1333MHZ FSB
    Warto wydać stówkę , czy zbierać kasę i wymienić całą płytę z procesorem.
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 21-05-2014 o 23:03
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Zbierac kase i kupic ssd

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów