Czy komuś podobny problem się pojawia.... mam ML i jak wyjmę kartę z aparatu to dosłownie pół godziny i bateria rozładowana. Nie zauważyłem tego przed instalacją ML.
Czy komuś podobny problem się pojawia.... mam ML i jak wyjmę kartę z aparatu to dosłownie pół godziny i bateria rozładowana. Nie zauważyłem tego przed instalacją ML.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl.
pozdrawiam Wojtek
Aparat wyłączony, otwieram klapkę i wyjmuję kartę. Czy szybko to nie wiem ... chyba normalnie. Dziwi mnie to, że jak pisałem nie zauważyłem tego problemy bez ML.
Prawdą jest, że kilkakrotnie odpalił jak wyjąłem i włożyłem akumulator (parę razy).
Czyli raczej wina zbyt szybkiego wyjmowania karty niż ML?
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl.
pozdrawiam Wojtek
Ja kiedyś (dawno, dawno temu) zainstalowałem ML na 7D, żeby sprawdzić jak będzie działał focus trap z manualnym obiektywem. Na drugi dzień baterie w gripie były zupełnie rozładowane. Zwykle aparatu nie wyłączam dźwigienką ON/OFF. O problemie tym również czytałem ostatnio na forum POTN. W tej chwili powróciłem do ML dla video, ale baterii nie rozładowuje.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
To zależy też od aparatu nie ze wszystkimi tak działa ML. Gdy otworzysz klapkę, ML jest bootowany, jeśli w tym momencie wyjmiesz kartę aparat się zawiesi. Nie da się go włączyć/wyłączyć, trzeba wyjąć akumulator.
Najlepiej otwórz klapkę, odczekaj 2s i dopiero wyjmuj kartę. Dioda LED od karty SD powinna to sygnalizować (ale nie w każdym modelu).
Dzięki ... będę czujny![]()
pozdrawiam Wojtek
Witam
Jestem tutaj nowy i chciałbym zapytać zorientowanych czy za pomocą ML
mogę w swoim Canonie 550D ustawić format zdjęć na 16:9 ?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Zdjęcia pełnej rozdzielczości bez ruchu migawki - Full-resolution silent pictures
Główne ograniczenie czas migawki od 15s do 1/10s.
Witam
Po kilku tygodniach testowania ML na EOSie 60D zauważyłem irytującą rzecz: kiedy aparat jest w stanie uśpienia, a jest podpięty obiektyw Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM - to po naciśnięciu migawki mija ok. sekundy, zanim obiektyw zareaguje i zacznie ustawiać ostrość. Czym to skutkuje przy fotografowaniu akcji - nie muszę mówić. Bez ML obiektyw reaguje od razu. Ma ktoś podobnie? Może z innymi korpusami/obiektywami? Jakaś rada na to (poza zdeinstalowaniem ML)?
Pozdrawiam, Robert
Też u siebie zauważyłem że z ML aparat dłużej wychodzi ze stanu czuwania (5d3).
Ja po prostu odinstalowałem ML.