Canon EOS 550D | http://www.flickr.com/photos/leszek_t/
Magic Lantern to oprogramowanie uruchamiające się z karty. Jeżeli na karcie go nie ma, to się nie uruchomi. W przypadku EOS 50D, mimo braku ML na karcie, pozostaje tylko aktywna funkcja filmowania. Możliwości jakie dale ML to nie tylko film, to bardzo wiele różnych ułatwień przy robieniu zdjęć. Trudno tu wszystkie wymieniać, ale z przydatniejszych można wymienić programowalny w dużym zakresie AEB, zdjęcia poklatkowe w zadanych odstępach czasowych (Time Lapse), bardzo długie czasy naświetlania, wykonanie zdjęcia o zadanym czasie, sygnalizowanie prześwietleń/niedoświetleń przy pomocy zebry w trybach LV i wiele, wiele innych...
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 02-12-2011 o 12:31
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
ja mam jeszcze pytanie odnosnie funkcji 'defishing'. czy ktos z niej korzystal? jak to wyglada z samyangiem 8mm? moze dziwne pytanie, ale czy ta funkcja dziala w trybie zdjec czy video?
Przejrzałem wcześniejsze wpisy, czytałem http://taczkowski.net/Magic_Lantern_...nek_Canon_.pdf - to chyba twoje jednak odnosi się do starszej wersji ML. W każdej nowszej wersji jest coś innego.
W tekście z powyższego linku:
jeżeli karta nie będzie „bootowalna” - ML nie uruchomi się – lustrzanka wystartuje z oprogramowaniem producenta bez nakładek
Wnioskuje więc, że gdy włożę inną kartę to aparat będzie działał normalnie, a tu piszesz, że nie?
Z toturiala na http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified wynika, że w najnowszej wersji nie trzeba robić karty bootowalnej tylko skopiować pliki na kartę sformatowaną w aparacie.
Wnioskuję z tego, że pewne informacje w tym wątku są już nieaktualne.
Dlatego pytam :-D
Mam CHDK e canonie s5is i wszystko śmiga choć troszkę inaczej ;-)
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
ML można odinstalować w każdej chwili zachowując pliki na karcie, trwa to kilka sekund. Więc nie trzeba kombinować z dwoma kartami (co by i tak nie działało).
1 jeżeli karta nie będzie „bootowalna” - ML nie uruchomi się – lustrzanka wystartuje z oprogramowaniem producenta bez nakładek
2 jeżeli karta pamięci będzie „bootowalna”, a nie będzie na niej plików ML – lustrzanka zawiesi się; konieczne wówczas jest natychmiastowe wyciągnięcie akumulatora na kilkanaście sekund
3 jeżeli karta pamięci będzie „bootowalna” i będzie na niej ML – uruchomi się po chwili od włączenia aparatu
4 należy wyłączyć automatyczne czyszczenie matrycy przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia
5 formatując kartę pamięci, na której są pliki ML przy użyciu oprogramowania Canon można doprowadzić do zawieszenia lustrzanki (patrz pkt. 2); należy używać opcji usuwania zdjęć w ML
6 dla pewności należy wyłączyć funkcję automatycznego wyłączania aparatu po upływie określonego czasu. Byłoby bardzo źle, gdyby wyłączył się w trakcie zapisu zmian w oprogramowaniu
7 ML znajduje się na karcie pamięci, a to oznacza że wszystkie karty muszą być przygotowane do użycia Magic Lantern (muszą zawierać Mli mieć ustawione odpowiednie flagi).
W przeciwnym razie patrz pkt. 1 i 2
Powyższy tekst skopiowany ze strony http://taczkowski.net/Magic_Lantern_...nek_Canon_.pdf
Proszę o informacje czy w najnowszej wersji ML-a nadal jest tak samo.
Na toturialu http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified w aparacie włączone jest czyszczenie matrycy i automatyczne wyłączanie co niezgodne jest z powyższym tekstem.
Odnośnie wyłączania to rzadko gaszę aparat wyłącznikiem, z reguły zostawiam włączony (sam się gasi) gdy chcę fotografować wciskam spust i aparat się włącza.
Czy po zainstalowaniu ML nadal będę mógł tak robić?
Jak jest z tą kartą, czy trzeba ją zrobić bootowalną czy wystarczy ją sformatować i skopiować na nią pliki (jak w toturialu tam jest 550D ja mam 500D).
Bardzo proszę o odniesienie się do poszczególnych punktów skopiowanego opisu, oraz napisanie czy używanie ML nie utrudnia zwykłego fotografowania, czy jest łatwy w obsłudze przy słabej znajomości angielskiego - rzadko filmuję, ale zwłaszcza opcja regulowania przysłony bardzo się przyda.
Mam nadzieję, że do foto też jest trochę przydatnych rzeczy.
Najbardziej interesowało by mnie "wyciągnięcie z menu na wierzch" zmiany sposobu pomiaru światła, rozszerzenie regulacji zmiany EV do conajmniej +/- 3
WB w Kelvinach (to chyba jest), myślę, że znajdzie się jeszcze coś ciekawego ;-)
I jaszcze jedno. O ile ML wydłuża włączanie aparatu po automatycznym i ręcznym wyłączeniu jeśli jest jakaś różnica?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 03-12-2011 o 01:01
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Nie wiem jak w innych modelach, ale w 50D czyszczenie matrycy nie przeszkadza. Automatyczne wyłączanie aparatu po 2 minutach bezczynności też nie robi nic złego.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Dokładnie.
Mam przy sobie dwie karty - z ML i bez. Jak potrzebuję focus trap, "bulb" z dokładnym podaniem czasu, czy opcje filmowe to wkładam ML, do zwykłego fotografowania wkładam kartę bez ML. Aparat szybciej się aktywuje ze stadby i mam pewność, że nic się nie zawiesi niespodziewanie. Wymieniam karty bez jakichś dodatkowych działań.
Bez angielskiego będzie trudno. Sam w sobie ML jest dosyć łatwy w obsłudze, po paru zabawach łatwo zapamiętać co jak działa.
Wszystkie rozszerzenia funkcjonalności (w tym ISO, wb i inne pierdoły) zmienia się z poziomu menu ML i innej opcji chwilowo nie ma, chociaż jest szansa, że A1ex zrobi coś w tym kierunku.
ML wydłuża trochę czas od włączenia aparatu do, np. włączenia LiveView.
funkcja live defishing, z tego co się orientuje jest tylko czarnobiałym podglądem, na którym można zobaczyć jak będzie wyglądało zdjęcie po wyprostowaniu w jakimś programie. Do paczki ML jest dołączony plik ustawień (chyba do PTLens czy czegoś w ten deseń), z którego można później skorzystać. Zdjęcia nadal powstają jako fisheye. Zaletą tej funkcji jest możliwość kadrowania zdjęć uwzględniając crop powstały przy defishowaniu.ja mam jeszcze pytanie odnosnie funkcji 'defishing'. czy ktos z niej korzystal? jak to wyglada z samyangiem 8mm? moze dziwne pytanie, ale czy ta funkcja dziala w trybie zdjec czy video ?
Sprawdziłem, aparat nie grzeje się ponad normę, bateria przy kilku włączonych funkcjach też nie umiera jakoś szybko.
Dla zainteresowanych: http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=5971.1965 - A1ex wypuszcza nowe autoexec.bin z jakimiś drobnymi poprawkami co jakiś czas, więc warto zaglądać. Zmienił się interfejs ostatnio trochę - ułatwia bardzo zmiany parametrów przy jakichś bardziej skomplikowanych funkcjach.