Automatyczna kalibracja dla 5DII / 5D III, nie testowałem ale generalnie zasada działania jest taka:
Drukujemy tablicę testową, włączamy LV ostrzymy na tablicę (lub jakiś inny kontrastowy nadający się do tego obiekt), obiektyw przełączamy na tryb MF i wyłączamy LV, teraz włączamy skrypt kalibracji który, zmienia wartość mikrokalibracji na -20 i sprawdza czy aparat potwierdza ostrość idzie tak od -20 do +20. Gdy potwierdzenie uzyskamy dla -5 i +11, zostanie wyliczona średnia +3 i taka zostanie ustalona.
Aż z ciekawości sprawdziłem (ręcznie) czy taki algorytm działa, no nie wiele mi wyszło ze sprawdzania bo aparat mi potwierdzał od -10 do +10, średnia to 0, no i właśnie na tym ustawieniu najlepiej trafia
Z moich obserwacji wynika, że kalibrację powinniśmy przeprowadzać przy dużej ilości światła, aby nie wprowadzać błędnych danych spowodowanych słabą pracą AF (gdy robimy to w ciemnościach).
Ostatnio edytowane przez Grzesiek_PL ; 23-02-2013 o 01:18
Możliwość mikrokalibracji -100 +100, mamy większy zakres, ciekawe co dalej :wink:
Trudno to nazwać Focal, nie jest tutaj mierzona rozdzielczość obrazu i wybierana najlepsza tak jak to w tym programie. Algorytm jest wiele prostszy i myślę, że skuteczny. Na forum ML jest video tej funkcji, jak będzie publiczne to podrzucę tutaj linka.
Wątpię by było to dla 5DC (brak Live View więc nie ma jak działać wg tego algorytmu), powinno działać na wszystkich aparatach które posiadają mikrokalibrację (pomijając 1D).
Na filmiku nie jest pokazane wszystko. Włączamy LV ostrzymy, wyłączamy AF na obiektywie wyłączamy LV. Następnym krokiem jest włączenie skryptu, który zmienia mikroregulację i sprawdza czy aparat potwierdza ostrość.
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=58enf18Q0l4
Czy oby na pewno działa z 5d2? Nie widzę opcji.
Mam focal w wersji pro i chciałem porównać wyniki.
Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 25-02-2013 o 10:46
Jeśli nie boisz się o stratę aparatu zobacz do działu Nightly Builds na forum ML, może już tam coś jest.
Jakbym miał aparat za 10K zł to bym nawet testowej wersji ML nie wgrał, a co dopiero z nową niewiele testowaną funkcją, która ingeruje w AF![]()