Spotkałem się z opiniami, że Magic Lantern jest niebezpieczny. Czy istnieje jakakolwiek szansa, że podczas instalacji coś pójdzie nie tak i aparat przestanie mi działać ? ;>
Spotkałem się z opiniami, że Magic Lantern jest niebezpieczny. Czy istnieje jakakolwiek szansa, że podczas instalacji coś pójdzie nie tak i aparat przestanie mi działać ? ;>
Magic Lantern nie jest instalowany w aparacie. Tak istnieje taka możliwość, że aparat już się nie włączy.
Jak często zdarzają się takie sytuacje ?
Zdarzają się tak często, jak trafienie piątki w totka - więc można spać spokojnie.
Ja mam na swojej karcie pamięci ML, mam też na tej karcie różne inne pliki, np. swoje CV w pdfŻongluję tym wszystkim, wyjmuję i wkładam kartę przy włączonym aparacie [obiektywy tak samo] - no i nic nie chce się dziać. Nie mogę też nawet czwórki w totka trafić
![]()
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Mój EOS 50D przy aktualizacji ML do wersji 1.0.9 zawisł, jednak po wyjęciu małej bateryjki i włożeniu "czystego" CF-a wszystko wróciło do normy. Po ponownej aktualizacji działa jak trzeba.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Jak otwierasz klapkę, aparat sam się wyłącza. Z ML w niektórych aparatach trzeba odczekać chwilę z wyjęciem karty, jak zrobimy to zbyt szybko to zwis jest gwarantowany w 100%. Pomaga tylko wyjęcie akumulatora.
Chyba przy aktualizacji oryginalnego firmware canon? ML nie da się zaktualizować w aparacie. Aktualizacja ML to tylko zmiana pliku autoexec (niekiedy jeszcze innych plików jak są większe zmiany), wszystko robi się na karcie poprzez czytnik w komputerze.
Najlepiej nie używać testowych wersji i powinno być ok :-)
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Po kalibracji szkła pod body w servisie i odpaleniu ML, tracę ustawienia wprowadzone na Żytniej?
ML nie potrafi sterować AF podczas fotografowania, jedynie w Live View. Ale kto wie co się może staćgwarancji nikt nie daje.