Zamieszczone przez
darecky
Witaj, nie widzę zdjęć więc trudno mi ocenić twój poziom nieostrości tego obiektywu z 50d. Ja osobiście nie kalibrowałbym nic a nic. widać z opisu, że twój obiektyw pracując z 30d pracuje bardzo dobrze. 30d ma mniej upakowaną matrycę i przez to zdjęcia wydają się/ są ostre. Kiedyś tu na c-b był wątek w którym ktoś wymieniał rzeczoną puszkę ponieważ dawała nieostry obraz. Sprawa skończyła się chyba na całkowitym odejścu kolegi od 50d (poszukaj na forum tematu). Ja (jako były użytkownik 50d) powiem, tak, że mając taki obiektyw 24-70 na 350d (coś jak 30d) obrazek był super fajny (trochę głębia za duża, ale do przeżycia). Po zakupie 50d miałem wielie wyobrażenia o skoku jakościowym obrazka i technologicznym związanym z af i bajerami w body. Po zapięciu swoich obiektywów, okazało się, że obrazek nie zachwyca jakością (ostrością), jest miękki, taki nijaki, kolorki też jakieś inne niż w 350d. Nie pasowało mi to w ogóle. Uprzedziłem się do niej i już. Sprzedałem 50d, kupiłem 5d i micha się cieszy za każdym razem jak oglądam każde zdjęcie z nowej/starej puchy i 24-70. Myślę, że ten typ tak ma, ta puszka generuje taki a nie inny miękki obrazek. 50d to jak dla mnie niezła puszka ze sprawnym AF ale przeciętnym obrazkiem. Dużo się musiałem narzeźbić w kompie, aby otrzymać coś co jest tylko "troichę" podobne do tego co daje 5d I prostu z body.
Druga sprawa, że w tak gęsto upakowanej matrycy obiektyw ze swoją rozdzielczością nie wyrabia i może nie daje już tak ładnego obrazka. Poczytaj na forum to znajdziesz info, że matryca w 5d II odpowiada gęstości/upakowaniu pikseli matrycy z 20d/30d więc ciągle na tych puchach.
Najlepiej wklej zdjęcia i wtedy ogół zobaczy twoją miękkość fotek.
Osobiście zamiast kombinować z puszką zmieniłbym ją. Broń boże korygowanie jej w serwisie. Przecież ona ma regulację AF w z poziomu body.
pozdrawiam i mam nadzieję, że coś nie coś oświeciłem kolegę.