Absolutnie nie zachwalam, bo chcę sprzedać ,haha, nie wiem czy go sprzedam w sumie. To nie jest jakieś drogie szkło, ale na M42 nie mam czasu nic robić, więc 2 świetne obiektywy się kurzą.
Problem polega na tym, że Ty czytałeś, a ja robiłem nim zdjęcia.
2.0 - bardzo miękko - określenie mydło tutaj nie pasuje, choć MTF na pewno krytyczne niski. Trzeba zrobić parę portretów w plenerze, żeby zrozumieć o czym piszę. Jeśli nie powiększa się zdjęcia w 100% i liczy pixeli to plastyka zdjęć rozkłada na łopatki.
2.8 - fajna plastyka i ostrość całkiem ok
4.0 - ostro
Absolutnie nie zachwalam, bo chcę sprzedać
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
haha, teraz już zdublowany![]()
Nie chodzi mi o sprzedanie Jupitera. Jak to mówią "prawie robi wielką różnicę"
Póki co nie mam ochoty go sprzedawać wcześniej niż za parę miesięcy (może to się zmieni)
Żeby nie było całkiem OT, to na FF niestety nie wiem jak Jupiter się zachowuje, bo nie mam okazji przetestować. Przejściówkę na M42 mam jakąś badziewną, która do 5d mi się nie nakręca do końca. Muszę na 1kę spróbować.
Uważam, że 85tka to bardzo fajna ogniskowa do portretów na cropie. (kąt widzenia 135tki) pod warunkiem, że ma się sporo miejsca. Portrety do połowy człowieka (połowa do wyboru góra lub dół) wychodzą ze świetnym rozmyciem.
Do całych postaci lepsza będzie jakaś 50tka.
I faktycznie jeśli ktoś chce na f2 na tej 85tce oglądać fotki na zbliżeniu to radzę nastawić się na szok, ale na zdjęcia na papier jest super a do netu też cacy.