Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Obiektyw portretowy - Mf ???

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obiektyw portretowy - Mf ???

Witam,

w ostatnim czasie rozważam kupno obiektywu manualnego do mojego Canona 1000D, jak na chwile obecną mam 50 mm 1.8. Taki standardzik, ale chciałbym się dowiedzieć jaki obiektyw manualny (canon. carl zeiss itp. ) byłby lepszy od mojej 50 (wydaje mi się że jeżeli mam się bawić z mf to dobrze by było żeby różnica pomiędzy tymi była znaczna) ?.
    Wydaje mi się że może być to światło 1.4, kasy też nie ma jakoś strasznie dużo, no ale coś koło 500 PLN jest.
    Najlepiej by było jakbym wydał na obiektyw 400 PLN i 150 na przejściówkę z potwierdzeniem ostrości.
    Jeżeli znacie obiektywy które są naprawdę dobre ale trochę droższe to proszę o wypowiedzenie się.
    Najbardziej myślę o jakimś obiektywie 50 mm, ale 85 mm też jest brane pod uwagę (mniej, bo mniej no ale życie pokaże, proszę także o podanie jakiegoś szerokiego kąta jak ktoś zna, takie cuda zawsze się przydają .

Pozdrawiam i proszę o pomoc, ewentualne sample zdjęciowe będą bardzo przydatne.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

polecam takumara - ze względu na rozmycie
    ostrość podobna

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Takumar ew Pancolar
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rozumiem, a co myślicie np. o Canon 50 mm FD 1.4 ?? (które lepsze FD czy FL ?).
    I może znacie jeszcze jakieś fajne obiektywy ?.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

kiszka bo trzeba stosować przejściówkę z soczewką - pogarsza jakość

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Nie miałem za wiele szkieł na M42, ale trochę z sampli widziałem.
    Miałem Super Takumara 55 1.8, całkiem fajne szkiełko. Na FF czad, jednak najładniejszy obrazem do portretu jakikolwiek widziałem daje Jupiter 85 f2. Na FF jeszcze nie testowałem, bo moja przejściówka nie działa na FF :/ To jedyny obiektyw jaki znam, gdzie można powiedzieć "miękko" zamiast "mydło". Maluje super, ale minus jest taki, że potrzebuje dużo światła. W ciemnym miejscu się nie sprawdza, bo obraz raczej koszmarny .
    Polecam!. Prawdopodobnie będę w najbliższym czasie sprzedawał ;(, razem z Sonarem 135, ale wpierw muszę jakoś je przetestować na FF.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

a ja polece stronke

http://www.fotografowac.pl/obiektywy...etowe/m42.html
    http://www.fotografowac.pl/obiektywy...rdowe/m42.html

a osobiscie takumara ze wzgledu na plastyke
    helios ze wzgledu na bokeh (tylko i wylacznie)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no i zapomnialem dodac oczywiscie matowke z klinem

http://www.katzeyeoptics.com/item--C...rod_1000D.html
    Ostatnio edytowane przez rzech ; 16-03-2011 o 13:50 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Z Heliosem rzecz gustu Mi się akurat bokeh heliosa bardzo nie podoba.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

jasne rzecz gustu
    moze powinienem dodac jeszcze ze za cene
    ale koncze bo powiedza ze nabijamy posty

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Nie miałem za wiele szkieł na M42, ale trochę z sampli widziałem.
    Miałem Super Takumara 55 1.8, całkiem fajne szkiełko. Na FF czad, jednak najładniejszy obrazem do portretu jakikolwiek widziałem daje Jupiter 85 f2. Na FF jeszcze nie testowałem, bo moja przejściówka nie działa na FF :/ To jedyny obiektyw jaki znam, gdzie można powiedzieć "miękko" zamiast "mydło". Maluje super, ale minus jest taki, że potrzebuje dużo światła. W ciemnym miejscu się nie sprawdza, bo obraz raczej koszmarny .
    Polecam!. Prawdopodobnie będę w najbliższym czasie sprzedawał ;(, razem z Sonarem 135, ale wpierw muszę jakoś je przetestować na FF.
    Teraz już wiadomo dlaczego tak zachwalasz. Ja czytałem akurat odwrotne opinie na temat tego obiektywu. Na pełnej "dziurze" mydło totalne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów