Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Wątek: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM – wszystko o…

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM – wszystko o…

Jak robiłem zdjęcia w pokoju przy świetle dosyć mocnym halogenowym to 100% nietrafień, gdy robiłem w dzień zza okna na nieskończoność 100% nietrafień, ale jak poprzeglądałem zdjęcia z początku gdy miałem aparat i robilem portret w pełnym słońcu, warunki doskonałe, to na trzy powtórzone zdjęcia jedno wychodziło nieostre. Ustawienie AF mam na One Shot, więcej ustawień chyba nie ma, no i ostrzenie w punkt środkowy, zawsze, oczywiście unikam rekompozycji. Wydaje mi się że szkło jest uszkodzone. Sam już nie wiem, pójde jeszcze w plener i pobawie się, może szyba mu szkodzi i żle ostrzy, tylko że pamiętam jak robiłem z balkonu, to zastanawiało mnie dlaczego nie ustawia na nieskończoność ale dalej nie brnąłem.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM – wszystko o…

Zdecydowałem się, głównie pod wpływem zdania forumowiczów, na tytułowy obiektyw dla swojego canona jako pierwszy poważniejszy obiektyw po kitowcu. Zniechęcające są jednak pojawiające się wszędzie przy okazji tego obiektywu komentarze o jego niecelnym af i konieczności kalibracji pod korpus co wiąże się z wysyłką do serwisu... ale do rzeczy, mam pytanie do posiadaczy:

Obiektyw będę kupował nowy w sklepie, jak się dowiedziałem w sklepie będą na mnie czekać trzy egzemplarze tego obiektywu, z czego każdy mogę przetestować. Stąd moje pytanie, na co mam zwrócić uwagę aby kupić model najlepszy i niewymagający (o ile się da) zabawy z serwisem. Na jakich ustawieniach robić próbne zdjęcia i co fotografować, po czym poznam, że obiektyw jest w porządku ?

Dziękuję i pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów