Cytat Zamieszczone przez ElPaul Zobacz posta
Pytanie. Ktoś z użytkowników wspomnianego szkła zauważył może jakieś objawy w temacie FF/BF ?
Ja przyznam, że musiałem dokonać korekcji "+1" na mikro-regulacji w body. (Testy na standardowym szablonie z podziałką).
Sorry, ale nie bardzo chce mi się wierzyć że organoleptycznie jesteś w stanie zauważyć tę różnicę "+1" ;-). Ale może ja mam kaprawe oko...
A co do FF/BF:
Sam rozważam właśnie zakup tego szkła, tzn. waham się ciągle czy to, czy może jednak tańsze 17-70/2,8-4. Wczoraj testowałem w salonie oba i na moim body (50D) oba miały delikatny FF. Na szczęście był mały i powtarzalny, na krótkim i na długim końcu wydawał się być zbliżony, czyli sądzę że dałby się "od ręki" skorygować mikroregulacją. Takie moje spostrzeżenie :-).
Natomiast co do MTF to dla mnie osobiście nie byłby problem, gdyby nie fakt kręcenia się pierścienia podczas działania AF :-). Pierwsze moje wrażenie właśnie z tego powodu było nienajlepsze. Po prostu w szkłach z USM czy w Sigmie 70-200 pierścień można normalnie trzymać podczas pracy AF, tutaj już nie...
Ale to moje zdanie, innym może to nie przeszkadzać :-)