Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Wątek: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM – wszystko o…

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar KLOSZ
    Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie Odp: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM – wszystko o…

Czołem!
    Odgrzebię trochę zimnego kotleta, bo właśnie kupiłem sobie używkę omawianej w tym wątku Sigmy i... już pojechała do Gdyni.
    Powyżej 20 mm wszystko cacy, ostrzy na małe i duże odległości, natomiast w zakresie od 17 do ok 20mm wszystko rozjechane, niezaleznie od tego czy obiekt jest blisko czy daleko od odbiektywu. Opisałem objawy i wysłałem do serwisu - stwierdzili, że są w stanie to skalibrować. Wysłałem body i szkło i...., czekam z niecierpliwością co będzie.
    Z pierwszych wrażeń - jak już trafi z AFem to jest super. Nie miałem jeszcze tak fajnego szkła. Zarówno ze starym dziadkiem 20D jak i trochę nowszym 650D działa super (o ile trafi ). Wcześniej używałem kita 18-55 z IS, systemowego 28-105 USM i żaden nie miał podejścia do Sigmy. Porównywalne efekty udawało się uzyskać ze staruszka manualnego Jupitera 9 85/2 dokręcanego przez konwerter EF/M42, ale to zupełnie inna zabawa, bo w pełnym manualu.

Wracając do Sigmy - dam znać jak sobie serwis poradzi z kalibracją. Aha, dla zainteresowanych, obecna cena usługi kalibracji: ok. 250 zł.
    Ostatnio edytowane przez KLOSZ ; 26-07-2022 o 08:39
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Uprawnienia umieszczania postów