To nie jest gadżet, to podstawowe informacje po prostu. Tak samo jakby nie było widocznej przysłony na aparacie
I nie wiem w jaki sposób chcesz robić nocne foty statywowe, gdzie potrzeba naprawdę długich czasów.
Ale spokojnie, największym debilizmem popisał się Samyang, który to produkując manualne szkła, zapomniał dodać kropki dla podczerwieni.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Mam pytanie do użytkowników.Nie macie czasem kłopotów ze złapaniem ostrości na obiekcie znajdującym się blisko tj. od 0.28m do 1m , 1.2m.Moja sigma w tym zakresie czesto głupieje wykonując szybkie ruchy tam i z powrotem ( ale nie przez cały zakres) przez bardzo długą chwile, a gdy wkońcu się zatrzyma ostrość jest nie tam gdzie trzeba.Nawet przy bardzo dobrych warunkach świetlnych i mocno kontrastowych obiektach.Używam go z 30d ale i na 550d wada była taka sama.Nie chce go oddawać i myślałem jedynie o wymianie tylko zastanawiam się czy to wada mojego egzemplarza czy af sigmy już tak ma, choć podejrzewam to pierwsze.Będe wdzięczny za szybkie odpowiedzi bo termin ewentualnej wymiany lub zwrotu niedługo minie.Pozdrawiam
Nie wiem czy to coś wniesie ale z Sigm i Tamronów wyleczyłem się skutecznie.
Trójmiasto - studio do wynajęcia.
W sumie... nic. Poza dodatkowym bezwartościowym postem na Twoim koncie
Nie Ty pierwszy, i nie ostatni... ;-)
Jest też wieeeeelu zadowolonych użytkowników powyższych.
Wracając do tematu - tak na szybko i z ręki kilka strzałów i...
zero problemów i objawów opisanych w pierwszym poście.
Ostrzy szybko i bezbłędnie, bez żadnych "wariacji", od deklarowanych 28cm.
Nawet wydaje mi się że bliżej - nie mierzyłem dokładnie ale ok. 20cm.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Od płaszczyzny elementu światłoczułego, czy przedniej soczewki. W moim przypadku jest idealne 28 cm - jak w instrukcji, a co do zachowania na krótkich ogniskowych - żadnych wariacji.
Zdjęcie z wczoraj. Jak widać w EXIF, odległość właśnie 28cm (od powierzchni matrycy)f/2.8 50 mm
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Mój ostrzy bez problemów niezależnie od odległości. Chyba to jednak wada Twojego szkła
pozdrawiam Zbyszek
C-50D, S 17-50/2,8; C 100/2,8; C 70-200/4 IS; S 10-20; Nissin Di 622
Mam C 100 f/2.8 macro usm i tez czasem głupieje.. Dziś sobie z nudów robiłem zdjęcia żelkom.. Na białym żelku przy 35 cm nie mógł złapać ostrości na fragment mocno oświetlony. Jak nawet jest trochę ciemniej to lepiej ostrzy.
1000D, C70-300 4-5.6 IS USM, C100 2.8 Macro USM, C18-55 3.5-5.6, C50 1.8
Dzieki panowie za pomoc i opinie, obiektyw już wraca do sklepu!