Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem z 300D i Sigma 28-200 1:3,8-5,6 UC

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Problem z 300D i Sigma 28-200 1:3,8-5,6 UC

Mam mały problemik z obiektywem (prawdopodobnie), gdyż aparat z kitowym szkłem działa jak trzeba, a obiektyw kupiłem używany, choć ponoć całkowicie sprawny. Jednak podczas pracy aparat zgłasza błąd 99 (error 99) co z obiektywem kitowym sie nie zdarza.
    Miałem co do tego pewną teorię, że dzieje sie to przy zdjeciach z wyższą przysłoną, jednak to nie do konca prawda, potem wpadłem na pomysł, ze to przy zdjeciach z af dzieje sie tak gdy aparat nie moze ustawić ostrosci, lecz to równiez nie to. Tak czy siak jest to irytujące gdy trzeba co parenaście czasem fotek wylaczac aparat.
    Może ktoś mial taki przypatek lub wie dlaczego i przypadkiem ma ochote podzielić się wiedzą to byłbym bardzo wdzięczny

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dwie możliwości:
    1. sigma ma stary czip i źle działa z nowymi canonami. chyba serwis sigmy to wymienia.
    2. blokuje się w niej przesłona - zobacz, czy po takim błedzie przysłona nie zostaje domknięta.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bawiąc się aparatem obserwuję iż przy większych wartościach przesłony nagminnie się "wiesza" .
    Wygląda to na blokowanie się przesłony.
    Co moge z tym zrobić? i czy mogę coś z tym zrobić?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi
    Bawiąc się aparatem obserwuję iż przy większych wartościach przesłony nagminnie się "wiesza" .
    Wygląda to na blokowanie się przesłony.
    Co moge z tym zrobić? i czy mogę coś z tym zrobić?
    Samodzielnie raczej niewiele. Pozostaje serwis.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Heh no i byłem w punkcie serwisowym we wrocku, oni sprzęt wysyłają do Gdańska, a że tam maja dużo pracy to niestety obiektyw dostane dopiero w styczniu zatem bede musial go zwrocić kolesiowi z allegro niestety i poszukac czegos innego, tylko teraz jaki, chyba lepiej dokupić coś z mniejszym kątem bo 18-55 mam, i nie jest to tragedia.
    Kupiłem sigme bo na moje potrzeby i umiejętności to wystarczało (duży zakres ogniskowych zatem nie musiałem nosić dwóch a tani był (zasadnicza zaleta)
    Teraz musze poszukać czegoś innego w przystępnej cenie. ehh
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Marcin

Uprawnienia umieszczania postów