Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon PowerShot SX1 IS

Domyślnie Canon PowerShot SX1 IS

Witam,

posiadam aparat: Canon PowerShot SX1 IS - jestem z niego bardzo niezadwolony - słaba jakość zdjęć (jedynie filmy są super), duże zaszumienie, często bardzo prześwietlone zdjęcia. Teraz dodatkowo pojawił się problem z wizjerem - pokazuje nieostry obraz, trzeba mocno mrużyć oczy żeby cokolwiek w nim przeczytać, zobaczyć.

Aparat jest jeszcze na gwarancji.

Zastanawia mnie jedna sprawa - ten aparat w sprzedaży był dosłownie kilka miesięcy i... jak kamień w wodę - zniknął z półek - czy to czasem nie jest tak, że on po prostu został wycofany z uwagi na dużą awaryjność i niską jakość (jakieś wady fabryczne?)

Pozdrawiam
    P.

Miasto
    Małe, malowniczo położone miasteczko na południu Polski

Domyślnie

Co do zaszumienia, powinno pomóc ustawienie mniejszego iso. Co do prześlwietlenia to z całym szacunkiem, ale wydaje mi się że w głównej mierze zależy ono od fotografującego. Z kolei w kwestii wizjera - niesotry obraz można wyregulować pokrętłem regulacji dioptrii znajdującym się po lewej stronie wizjera. Jeśli to nie pomoże, to skoro aparat jest na gwarancji to należy zgłosić usterki i pozostawić do naprawy. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

SX1IS to bardzo dobra konstrukcja i szkoda, że Canon nie rozwijał dalej tego modelu w przeciwieństwie do SX10IS.
    Co do zgłoszonych problemów przez pawi81 to regulacja ostrości wizjera jest do skorygowania przez małe pokrętło regulacji dioptrii po lewej stronie (patrząc od tyłu) przy wizjerze.
    Szumy przy wysokim ISO są faktycznie widoczne mimo matrycy CMOS ale nie jest aż tak źle choć to jedyna rzecz, która mi nie pasuje.
    Co do prześwietlania to z wielką dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że za ten fakt odpowiedzialność ponosi fotografujący. Mam ten aparat od ponad roku i nie zauważam takiego problemu.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

Mam kilka aparatów i efekt prześwietlenia (oczywiście nie zawsze) występuje tylko w tym, więc mniemam, iż to moja wina nie jest :-)

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Podobnie mam kilka różnych aparatów i nie zauważyłem takiego efektu, może jednak zgłoś ten problem do serwisu.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

Po urlopie zgłoszę i tyle a co do wizjera to mieliście rację - aż wstyd przyznać - nie zauważyłem tego małego pokrętełka

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawi81 Zobacz posta
    Po urlopie zgłoszę i tyle a co do wizjera to mieliście rację - aż wstyd przyznać - nie zauważyłem tego małego pokrętełka
    A coś mi mówiło, że nawet jak wyjadę poczuję tę Polskość.

Skoro masz do czynienia z dużą ilością sprzętu fotograficznego - nadal nie rozumiem jak mogłeś zapomnieć o ustawieniu dioptrii ?

Dodatkowo pozwolę sobie zasugerować ustawienie ISO na stałą wartość. Trzeba pamiętać, że automat może czasem szaleć. Jeśli chodzi o prześwietlanie, to także będzie wina ISO. Na pewno gdzieś w menu masz poustawiane różne funkcje Najważniejsze to:
    INSTRUKCJA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    A coś mi mówiło, że nawet jak wyjadę poczuję tę Polskość.
    Zawsze możesz zmienić narodowość

Skoro masz do czynienia z dużą ilością sprzętu fotograficznego - nadal nie rozumiem jak mogłeś zapomnieć o ustawieniu dioptrii ?
    Robisz zdjęcia o godzinie 12, nic nie przestawiasz, włączasz aparat za godzinę i coś jest nie tak a nic nie przestawiasz - z góry zakładasz, że ufoludki Ci pozmieniały ustawienia dioptrii?

Dodatkowo pozwolę sobie zasugerować ustawienie ISO na stałą wartość. Trzeba pamiętać, że automat może czasem szaleć. Jeśli chodzi o prześwietlanie, to także będzie wina ISO. Na pewno gdzieś w menu masz poustawiane różne funkcje
    Mógłbyś pierw zapytać jakie mam ustawienia aparatu, inaczej Twoja sugestia nie ma sensu. :-D

Najważniejsze to:
    INSTRUKCJA
    Też tak sądzę. Ale czy zawsze jak przestudiujemy instrukcję to wszystko z niej pamiętamy?

Pozdrawiam
    P.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zawsze możesz zmienić narodowość
    Zmiana narodowości nie pomoże.

Robisz zdjęcia o godzinie 12, nic nie przestawiasz, włączasz aparat za godzinę i coś jest nie tak a nic nie przestawiasz - z góry zakładasz, że ufoludki Ci pozmieniały ustawienia dioptrii?
    Ty się pytasz czy głośno myślisz. Bo powyższy test przedstawia Twoją, a nie moją sytuację

Mógłbyś pierw zapytać jakie mam ustawienia aparatu, inaczej Twoja sugestia nie ma sensu. :-D
    Właściwe moja odpowiedź jest jak najbardziej na miejscu. Założyć mi wolno i w dodatku po Twojej wpadce z dioptrią moje założenia są jak najbardziej trafne. No tak jeszcze dochodzą ufoludki, tylko pytanie czy Twoja 'radosna' psychika Ci pomoże?
    Też tak sądzę. Ale czy zawsze jak przestudiujemy instrukcję to wszystko z niej pamiętamy?
    Tak o to wyjaśniliśmy sprawę dlaczego instrukcja jest papierowa

Domyślnie

Myślę, że polemika nie będzie miała sensu, ale dziękuję za odpowiedzi w temacie i "pomoc".

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów