Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: ISO - w jakim zakresie robicie zdjęcia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie ISO - w jakim zakresie robicie zdjęcia?

Chciałbym poznać Wasze opinie, doświadczenia - w jakim obszarze ISO poruszacie się przy swoich zdjęciach. Zasadniczo chodzi mi o fakt przyzwyczajeń wyniesionych z czasów analogowych. Dla mnie wysoka czułość to ISO400, standard 100 itd. Oczywiście cyfra zakres ten niesamowicie wydłuża, ale zauważyłem, że 99% profesjonalnych fotografii obojętnie w jakiej tematyce mieści się w owym analogowym zakresie. Mi zdecydowanie także odpowiada szukanie kombinacji czasu i przesłony bez wspomagania się możliwościami dawanymi w zakresie podbijania czułości. Czy dobrze robię, czy też jestem człowiekiem starej daty? :-) Piszę w temacie fotografii każdej (za wyjątkiem weselno-ślubnej :-) )
    PS. nie znalazłem podobnego wątku w forum; być może źle szukałem - wówczas mam prośbę o przekierowanie.

Domyślnie

ISO 400
    w momencie kiedy ziarno mozemy usunac cyfrowo to spokojnie 1600 ale max co uzywalem to 800 no i posrenie az do min 100
    wszystko tez zalezy od posiadanego aparatu itp

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tyle ile aparat pozwala od 100-3200 (H). A że szumi ... no to co. Wybór jest jeden ... zdjęcie z szumami albo nic bez szumów (oczywiście jak lampy nie użyję).
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To zalezy od aparatu. Ja na 40D staram sie nie przekraczac 400, ale w nowych mozna wiecej z takim samym skutkiem.

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    To zalezy od aparatu. ...
    Dokładnie... Na ile puszka pozwoli ... Normalnie 50-6400, a jak jest potrzeba to i 25600 zapnę i wio

Pozdr.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

400D - ISO1600
    50D, 5D mkII - ISO 3200
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Początki nałogu

Domyślnie

Nie sugeruj się zdjęciami profesjonalnymi, bo tam są inne priorytety, a co za tym idzie-odpowiednie środki. Jak chcę zrobić dziecku zdjęcie to podejdę z nim do okna i zrobię na 800-1600. Zawodowiec rozłoży zestaw lamp, tło i zrobi na 100. Różnica jest taka, że ja mam pamiątkę, a on musi zdjęcie sprzedać. Generalnie to poruszam się pomiędzy 100, a 1600. Wyżej wchodzić nie miałem dotąd powodu, niżej nie mam czym.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

ISO? Ile pucha pozwoli przy malej ilosci swiatla czasem jest tylko wybor doswietlic albo zapiac wysokie ISO. A ze szumi... mi tam nie przeszkadza :P

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Moje zdanie na temat użyteczności ISO w aparacie pokrywa się z tym co napisał gervee. Nigdy nie należałem do grobach szumofobów, i jak była potrzeba to wykorzystywałem cały dostępny zakres (100-3200[H1]) w 20d i 40d jedynie teraz w 5Dmk2 najczęściej kończę na ISO 5000-6400, nie korzystając z opcji H1 i H2, ale to tylko z tego powodu, że jeszcze mi się nie przytrafiła taka ciemnica, żeby potrzebować tak wysokiego ISO.

A szum na wyższych wartościach nie jest znowu aż taki straszny
    żeby nie dało się z nim coś zrobić. Oczywuscie, że najlepiej jest używać jak najniższych wartości, ale w razie potrzeby dlaczego nie skorzystać z tej możliwości, skoro nie trzeba skończyć rolki, żeby zmienić czułość na wyższą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tfu... i znowu wtopa. Miało być 'grona' zamiast 'grobach',

Ehhhhh..... to pisanie na telefonie....
    Ostatnio edytowane przez betinus ; 14-03-2011 o 10:31 Powód: Automerged Doublepost
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

przy 500d iso1600 jest jeszcze w miare akceptowalne, a czesto nawet porzadane
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów