Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: [HarDon]Moje (wy)phociny

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar HarDon

Domyślnie [HarDon]Moje (wy)phociny

Witam forumowiczów. Oglądając fotki innych użytkowników postanowiłem założyć swój wątek w galerii. Będę ładował co jakiś czas przeróżne zdjęcia bo lubię po prostu fotografować - nie skupiam się głównie na portretach, czy krajobrazach. Was forumowiczów proszę o obiektywną ocenę.
    1.
    2.
    3.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Fajnie że pokazujesz swoje prace, ale myślę że jeszcze sporo nauki przed toba.
    Moje uwagi:

Pora dnia, zobacz jakie cienie tworzy tak ostre światło, kolory wyblakłe i zbyt duży kontrast.
    Dobrym sposobem na to jest fotografowanie późnym popołudniem lub wcześnie rano, ustawienie modelki w cieniu lub doświetlanie blendą - a najlepiej wszystkie 3 metody na raz.
    Kadrowo podchodzi mi tylko numer 3, pierwsze dwa ze względu na zbyt centralny kadr są IMO na nie.
    Dziewczyna też nie modeluje najlepiej, ale rozumiem że to początki i na kimś trzeba ćwiczyć, wg mnie to na razie nie największy problem.
    Pierwsza fota strzelona na 28mm i f4, lepiej chyba by było na większej ogniskowej -> dostaniesz mocniejsze rozmycie tła. Absolutnie nie sugeruję kupna innego obiektywu tylko wykorzystanie tego co się posiada na maksa.
    Przejrzyj też wątek pierwsze kroki z portretem znajdziesz tam masę użytecznych informacji i porad.
    Sukcesów życzę
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ogólnie jest zasada, że portret się robi 50mm w górę.
    Mam wrażenie, że tło jest brudne na tych zdjęciach, trzeba polować na ładne kolory, albo zamienić to na BW.
    Myślę, że powinieneś zwrócić uwagę na perspektywę linearną, bo ona pozwala wprowadzić ład i harmonię na zdjęciu, oraz na mocne punkty.

Jeśli robisz portrety to fajne byłoby zobaczyć światło w oczach

Powodzenia!

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jest jeszcze zasada taka by osobom portretowanym nie ucinać kończyn.
    Na 1 uciąłeś jej stopy, na 2 nogę, a na 3 łokieć.

Trzeba przemyśleć kadr. Najlepiej stawiając sobie pytanie: Co by było gdyby...?

Wtedy na pewno dojdziesz do tego co chcesz sfotografować.

Dalej. Obróbka. Szukaj kolorów. Odświeżaj je baw się światłem to naprawdę pomaga. Dodatkowo możesz wydać te 30 złociszy na blendę

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Jest jeszcze zasada taka by osobom portretowanym nie ucinać kończyn.
    Na 1 uciąłeś jej stopy, na 2 nogę, a na 3 łokieć.
    Jest też zasada, że można uciąć łokieć.

Mi nie pasuje jakość.Przeszkadza duża aberracja na drzewach zwłaszcza na 2. która przechodzi przez głowę.

Z ostatnich, ciekawa 9.
    Bardzo dziwna 10. sprawiająca wrażenie zdjęcia do góry nogami. Szerszy kadr może byłby ciekawszy
    Ostatnio edytowane przez magart ; 26-10-2011 o 16:36
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Blenda to jest pomysł
    Dla Ciebie idealny

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Nawiązując do N00bka szerzej kadruj, następnie w PS itp. programie "kadruj" zdjęcie. Uniknięsz ucinania stawów. Jednak mimo to, że unika się się kadrowania na stawch to czasami jest to akceptowane.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwell61 Zobacz posta
    Nawiązując do N00bka szerzej kadruj, następnie w PS itp. programie "kadruj" zdjęcie. Uniknięsz ucinania stawów. Jednak mimo to, że unika się się kadrowania na stawch to czasami jest to akceptowane.
    A możesz to coś co napisałeś przetłumaczyć na jakiś ludzki język :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nawiązując do sugesti werusq i tematu BW prponuję ten wątyek poczytać http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44871

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Hmmm tak myslałem, że będzie bryndza :]

1. Szerszy kadr, nie ciasno.
    2. Kolejno wykadruj w PS.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów