witam
Ja posiadam oba aparaty i powiedzmy użytkuje je tez rożnie.
1d do wszystkiego co szybko i ma być pewnie - czytaj złapane.
5dmk2 do domu portretu i riga ze wzgledu na wage , pseudo sesja auta ostatnia tez była z 5d - jak mi się nie spieszy nigdzie to 1d w aucie leży.
1d gubi się w ciemnościach było o tym już kiedy moje wrażenie jest takie ze dmk3 był lepszy jak ciemno jak w d.....
przetestowane w clubie nie porównywałem z 5d bo tylko jedna puszkę wybrałem niby ta pewniejsza.
to może małe podsumowanie
co nie lubię w 5d mk2
- pomiar światła .
- obudowa to plastik fantastic , jak chcesz konia roboczego to tylko 1ds
- syncho ze studyjnymi to już w ogóle jakaś porażka nie mogę wycisnąć więcej niż 1/160 vs 1/320- ale to może jakieś ustawienia u mnie w aparacie muszę postudiować instrukcje- tym aż tak bardzo bym się nie sugerował do końca .
- obydwa aparaty maja zwalone lcd kłamie jak z nut - trza nosić laptopa przynajmniej do riga.
- 5dmk2 lcd porysowałem w 1wszy dzień jakiś miękki plastik - ściągałem kurz z lcd zęby zobaczyć foty.
- bateria choć i tak lepiej niz 5dmk1.
1d minusy
- af w ciemnosciach .
- 21 vs 16 - sorry ale ciągle mi mało.
- plastyka ff vs crop
- przeciekające body 5d to tez ma ale już fabrycznie
- odpalić to w kościele to jest masakra , robiłem ślub i powiem ze 5d nie był tak pewny co do afu ale 1d jazgotu narobił, jest tryb silent ale traci się szybkość.
- waga przeżyłem wakacje w grecji z 1d i powiem ze łatwo nie było , choć można powiedzieć ze to nie sprzed wakacyjny
czy bym kupił jeszcze raz 5dmk2 hmmm nie wiem sam bo cena nie jest aż taka wysoka za to co się dostaje - powiedzmy nie ma nic lepszego za ta kasę jeszcze.
Te dwie puszki to zupełnie inna liga porównanie nie ma sensu bo nie ma co do czego - to jest jak porównanie sportowego auta do limuzyny.
Co do gripa tez nie stosuje choć myślałem o tym czy może nie było by lepiej jak na razie nie widzę potrzeby aż takiej.
Nie napisałem nic o kosztach zakupu bo tu nie o to chodzi , choć nie powiem tez jest jednym z punktów za i przeciw.
to chyba tyle jest 11g mojej pracy i trzeźwość myślenia spada systematycznie z godziny na godzinę szczególnie przy nockach.
Jak masz jakieś pytanie to dawaj postaram odpowiedzieć.
Darek