Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: obróbka zdjęć na laptopie + CRT

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie obróbka zdjęć na laptopie + CRT

Witam

Chcialbym Was zapytac o opinie odnosnie laptopa z podpietym monitorem CRT (Eizo 962). Mam juz raczej leciwy komuter i ww. monitor i zastanawiam sie czy zmienic na stacjonarny czy moze na jakis laptop. Co sadzicie o takim pomysle? Czy karty w laptopach sa w stanie poradzic sobie z obrobka majac podpiety monitor? Na co zwrocic uwage kupujac laptop? Ccialbym aby chodzi w miare przyzwoicie z PS CS2... 1GB wystarczy? Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam

Michal

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP
    Na co zwrocic uwage kupujac laptop? Ccialbym aby chodzi w miare przyzwoicie z PS CS2... 1GB wystarczy?
    Jak najszybszy dysk.
    Jak najszybszy proc.
    1Gb ramu starczy Ci ewentualnie do pracy tylko w Shopie. Jeśli chcesz mieć otwarego jeszcze Bridge'a lub inne programy (Firefox, IrfanView, raw konwertery) to 2Gb to niestety konieczność.
    A i jeszcze jedna sprawa pod Bridge'a to nie to samo co pod Shopa. Bridge zacina P4 2.8HT, 512 ram400, dyski 7200rpm
    Przyspieszysz sobie pracę w tym pakiecie ustawiając na noc ;-) cachowanie plików na dysku.

Witaj na forum!

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a co z karta graficzna? te z laptopa wystarcza czy sa gorszej jakosci od zwyklych stacjonarnych?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na zdrowy rozum, to one są tylko okrojone w możliwościach 3d. jakość powinna być taka sama.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witam

Chcialbym Was zapytac o opinie odnosnie laptopa z podpietym monitorem CRT (Eizo 962). ....... 1GB wystarczy? Bede wdzieczny za pomoc.
    Może nie być najgorzej. Właściwie trzeba pamiętać tylko o jednym. Nawet jeśli bedziesz miał skalibrowane obydwa monitory to "color will only be correct on a PRIMARY display" i to właściwie bez wzgledu na aplikację PS czy cokolwiek innego - tak poprostu działa i PC i Mac. To 1 Gb moze być trochę mało ale to też zalezy do czego.

Janusz

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no wlasnie sie zastanawiam co z CS2 bo nie mam a wiem ze bierze duzo pamieci... i czy 1GB wystarczy...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no wlasnie sie zastanawiam co z CS2 bo nie mam a wiem ze bierze duzo pamieci... i czy 1GB wystarczy...
    Nie wiem jak to wyglada w pracy na dwa monitory. Na jeden monitor w CS2 masz w Opcjach->Memory & Cache Image mozliwość ustawienia pamieci dla PSa. Ja na 1Gb mam ustawione 75% RAM dla PSa. to Jest około 680MB. Po otwarciu jakiegokolwiek zdjecia na dolnym pasku wyswietla sie efficency. Jesli jest 100% to znaczy, że całe zdjecie jest "obrabiane" w RAM - każda inna cyfra oznacza, że PS korzysta z HD co spowalnia zabawe.. Windoza potrzebuje minimum 256 Mb na w miare rozsadne działanie tak, zeby minimalizowac korzystanie z pliku wymiany (żebyś nie wiem ile miał RAM to i tak ten super sytem z pliku wymiany bedzie korzystał). No i stąd taki podział. Praktycznie 90% operacji na zdjęciach z 20D działa z efficency 100% - czyli nie jest źle.

Niekoniecznie musze mieć racje. U mnie to się sprawdza ale... ja jestem "teoretyk marksizmu"

Janusz

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

heheh. dzieki za pomoc...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teoretycznie wystarczy ale to minimalizm. Jesli mozesz miec wiecej to bierz wiecej - RAMu nigdy za wiele .

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a w takim razie procesor jest w ogole wazny w przypadku wkorzystywania laptopa do pracy biurowej i obrobki zdjec (raczej amatorskiej)?

Wlasciwie jaka konfiguracje (ogolenie) polecacie?
    Bede wdzieczny za wszelkie sugestie...

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów