Zacznij od poczytania książek na temat fotografii, od podstaw - ułatwi Ci to wybór szkła troche. A jak już kupisz tego 18-55 to proponuje żebyś starał się robić świadomie zdjęcia - zwracać uwagę na ogniskową obiektywu, przysłonę (te dane możesz odczytać np. w przeglądarkach zdjęć). Zobaczysz wtedy z jakich ogniskowych korzystasz najczęściej, czy nie brakuje Ci jasności szkła przy niektórych ujęciach itp. Wtedy bardziej świadomie będziesz wybierał kolejne szkło. Mój kolega ucząc się fotografii od podstaw właśnie tak robił - ustawiał sobie np. zoom na ogniskową 24 mm i pstrykał tak jakby miał stałkę. Później na 35mm, 50mm, 70 itp - w rezultacie tego zobaczył że najczęściej używa ogniskowej ok. 35mm i wtedy dopiero zakupił stałkę 35/1.4. To tak ogólnie Ci opisałem sprawdzanie ale mam nadzieje że idea jest dość jasna
Ważne żebyś miał świadomość tego co robisz i po co to robisz a nie tylko kręcił zoomem bez sensu Dla mnie osobiście zakup tego 55-250 na samym początku, jeśli jeszcze nie wiesz czego potrzebujesz i oczekujesz od obiektywu jest troche nietrafiony.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w fotografii i przede wszystkim dużo zadowolenia