Nie zauważyliście że to prowokacja, a gostek najwyraźniej robi sobie jaja?
Nie zauważyliście że to prowokacja, a gostek najwyraźniej robi sobie jaja?
Czemu to ma być prowokacja? Nie rozumiem.
No dobra, bogatszy o nową wiedzę rozumiem już do czego przyda mi się każdy z tych obiektywów. Pozostaje jedynie kwestia ich jakości i sensu kupna od razu dwóch, zamiast oczekiwania na przypływ chęci i środków na coś konkretniejszego. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że jeśli będę miał zamiar zagłębić się bardziej w nagrywanie to więcej będę musiał przeznaczyć na sprzęt i oprogramowanie bardziej do tego przydatne. W efekcie chyba zdecyduję się na ten zestaw startowy z dwoma obiektywami. A zanim nadejdzie chwila kliknięcia "Zamów" będę musiał sporo poczytać o fotografii.
Bo nad/pod Twoim wątkiem jest multum tematów o 18-135, 18-55, 55-250is. Trollujesz po prostu
Mamy tutaj temat o kręceniu filmów. Zajrzyj i poczytaj. Jak kręcenie filmów to tylko manualne szkła. Poczytaj o m42 i odpowiednich przejściówkachMoże za jakieś grosze coś dokupisz
![]()
Samo czytanie nie wystarczy. Kup 550D + 18-55 i do tego parę książek. Rób zdjęcia, czytaj, sprawdzaj fotki, czytaj, rób zdjęcia, czytaj, sprawdzaj fotki. I w ten sposób sprecyzują się Twoje potrzeby.
Jak dla mnie to zakup double kit z 55-250 skończy się tym, że ten obiektyw będzie leżał w szafie po tym jak raz go użyjesz aby sprawdzić co kupiłeś.
Zacznij od poczytania książek na temat fotografii, od podstaw - ułatwi Ci to wybór szkła troche. A jak już kupisz tego 18-55 to proponuje żebyś starał się robić świadomie zdjęcia - zwracać uwagę na ogniskową obiektywu, przysłonę (te dane możesz odczytać np. w przeglądarkach zdjęć). Zobaczysz wtedy z jakich ogniskowych korzystasz najczęściej, czy nie brakuje Ci jasności szkła przy niektórych ujęciach itp. Wtedy bardziej świadomie będziesz wybierał kolejne szkło. Mój kolega ucząc się fotografii od podstaw właśnie tak robił - ustawiał sobie np. zoom na ogniskową 24 mm i pstrykał tak jakby miał stałkę. Później na 35mm, 50mm, 70 itp - w rezultacie tego zobaczył że najczęściej używa ogniskowej ok. 35mm i wtedy dopiero zakupił stałkę 35/1.4. To tak ogólnie Ci opisałem sprawdzanie ale mam nadzieje że idea jest dość jasna![]()
Ważne żebyś miał świadomość tego co robisz i po co to robisz a nie tylko kręcił zoomem bez sensuDla mnie osobiście zakup tego 55-250 na samym początku, jeśli jeszcze nie wiesz czego potrzebujesz i oczekujesz od obiektywu jest troche nietrafiony.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w fotografii i przede wszystkim dużo zadowolenia![]()
Jako ,że miales kompakt - lub może jeszcze masz, odpowiem CI bardziej "łopatologicznie": Napewno znasz pojęcie Zoom .. W kompaktach to zwykle oznacza sie 5x Zoom 10x zoom, 20x zoom. Nie pamiętam dokladnie jak to sie przeklada w wartosciach na obiektywy, ale .. Jesli kupisz body z obiektywem 16-55 to załózmy , że jest to zoom x3 jeśli dokupisz do tego 55-200 to wydlużysz sobie twoj "zoom" x6..
Jesli twoj Fuji mial powiedzmy zoomx6 i wiesz, że często korzystałes z max powiększenia (czyli przyblizales obraz) to wiadomo, że obiektyw 55-200 będzie Ci potrzebny. Jesli nie korzystałes z zooma w kompakcie, albo bardzo sporadycznie - zostan przy KIT 18-55.. Wartosci "zoom x" potraktuj obrazowo..
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Chłopak może się czuć rozczarowany po przesiadce z "megazooma" że płaci tyle a ma tak "niewiele". Lustrzanki właśnie mają to do siebie że mają wymienną optykę i można dostosować obiektyw do swoich potrzeb, jeśli chcesz mieć dalej uniwersalnego zooma do spacerów ale z niższym dużo szumem i lepszą jakością to kupujesz sobie canona 18-200IS lub nowego tamrona 18-270pzd, chcesz portert kupujesz Canon 50/1.8 lub droższe odpowiedniki, chcesz makro to dedykowany obiektyw itd. na tym to polega ...
pozdr.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl