Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Dwa obiektywy - po co mi?

Mieszany widok

Domyślnie Dwa obiektywy - po co mi?

Cześć :-D
    To mój pierwszy post na forum, więc proszę w miarę możliwości o wyrozumiałość za brak mojej wiedzy w temacie, jednak zaznaczam, że wszelkie testy i opinie, również z tego forum, są mi już znane i stąd konkretna decyzja co do aparatu.
    Otóż od jakiegoś czasu mam zamiar zakupu lustrzanki cyfrowej. Wybór padł na Canona 550D, gdyż oprócz fotografii zamierzam zajmować się nagrywaniem wideo. Jako początkujący w temacie bardziej profesjonalnej fotografii (do tej pory pstrykałem hybrydą od Fujifilm) stoję przed wyborem obiektywu. Raczej pójdę w tym wyborze na łatwiznę i kupię zestaw z kitowym obiektywem. 550D najczęściej pojawia się w podstawowym zestawie z 18-55mm IS, jest również zestaw z dwoma obiektywami 18-55mm IS oraz 55-250mm IS i z tym właśnie wiążą się moje pytania. Po co mi dwa obiektywy? Czy te konkretne obiektywy mają różne zastosowana? Czy nie wystarczyłby ten drugi, jako bardziej profesjonalny, posiadający większe ogniskowe itd.? Czy pierwszy obiektyw mi się w ogóle do czegoś przyda? Czy w takim razie nie lepiej zakupić body i osobno 55-250mm IS, a zaoszczędzone parę stówek wydać na jakiś dodatkowy sprzęt typu filtry, osłony itd.?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Uzależniony

Domyślnie

Jak nie wiesz czym się to różni, to weź lepiej sam 18-55 IS porób trochę zdjęć, poczytaj jakieś książki / wiedzę w internecie. I kupisz co Ci potrzebne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Pierwszy obiektyw (18-55) zapewni Ci zakres obrazka szerokokątnego lub standardowego. Drugi (55-250) zapewni Ci obraz tele. Czyli tylko posiadając oba obiektywy zyskasz w sumie to co miałeś w hybrydzie fuji (w zakresie możliwości pola widzenia obiektywów). Pomijam oczywiście dyskusję na temat sensu i jakości, bo o tym powinieneś sam poczytać, a jest tego wiele na forum.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

przecież to zupełnie inne szkła. Do innych zastosowań. Musisz się najpierw zastanowić jaki rodzaj fotografii chcesz uprawiać i czy tylko i wyłącznie taki. Jeśli np. jesteś pewien że ograniczysz się wyłącznie do wąskich planów, zbliżeń, portretów, to może nie warto kupować standardowego zoomu .

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wez ksiazke z podstawami fotografi. Internet to fantastyczne zrodlo, ale ludzie sie rozleniwili, najpierw wola zapytac na forum i miec gotowa odpowiedz. To jest wiedza ktora mozna zdobyc samemu w pare chwil
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może będę trochę złośliwy (za co z góry przepraszam), ale nie mogę się powstrzymać ;-). Jeśli nie wiesz czym różnią się te dwa obiektywy to lepiej było zostać przy hybrydzie i nie mieć dylematów :-). Dość śmiałe jest też stwierdzenie "...początkujący w temacie bardziej profesjonalnej fotografii...". Jeśli nie wiesz co to jest ogniskowa to lepszym określeniem byłoby raczej "początkujćy w dziedzinie fotografii", bez "bardziej profesjonalnej" ;-))).
    A tak poważnie to zacząłbym na Twoim miejscu od przeczytania choćby kilku artykułów o podstawach fotografii, żebyś poznał choćby różnice między obiektywami o dłuższych i krótszych odniskowych... Zobaczysz jakie mają zastosowanie, jakie są między nimi różnice itd...
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Domyślnie

Dziękuję za przywołanie mnie do porządku. Oczywiście zabieram się za czytanie :wink: Jak będę już trochę więcej wiedział to się odezwę.

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Możesz spróbować tu:
    http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html
    - dosyć jasno przedstawione
    :wink:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak chcesz dobry tele, a szkoda Ci kasy na L'kę to kup C 70-300 IS USM. Sam go mam, i jest klawy, syty, gruby, zacny. A Kit się czasem przyda, jak chcesz liznąć trochę szeroki kąt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

moja rada. Weź wersje z jednym obiektywem. Porobisz troche zdjęć. Może sie wciągniesz w temat. Po jakimś czasie w miarę zwiększania się apetytu napewno będziesz chciał dokupić jakieś nowe szkiełko. I wtedy będziesz wiedział co Ci potrzeba.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów