Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: [filharmoniusz] Strobing - rozwój

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zacznij od jednego źródła światła. Mogą być dwie lampy w parasolce ale źródło jedno.

Rób w manualu - nie w eTTL. Lampa na statywie. We wszystkich Twoich ujęciach można ustawić lampę na np. 1/4 czy cokolwiek dobrać czas i przysłonę i pstrykać. Wystarczy popatrzeć na histogram na pierwszym zdjęciu.

Drugie źródło wprowadzaj sobie jak opanujesz pierwsze.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-03-2011 o 17:30

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

I zacznij swiecic od gory a nie od dolu, od dolu to jak na halloween chcesz portrety robic

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki Janusz za rady. Lampy są manualne, więc nie mam wyjścia W parasolce zostanę przy jednej lampie, bo moc wystarczająca. Częściej używam tylko jednego źródła światła, ale w serii 1. myślę, że dugia lampa świecąca na tyłek pomogła.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Do portretu to jednak 45° z boku lekko z góry - klasyka na początek :-). Z parasolką można duuuuuuużo. Jak ją prawie zamkniesz to masz snoota (strumienicę). Trenować - dobrze Ci idzie więc ćwiczyć :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filharmoniusz Zobacz posta
    Wyszło tak sobie. Nie podoba mi się, ale nie wiedziałem, co mogę zrobić.
    Mogłeś sobie odpuścić katowanie tego ujęcia i poszukać lepszych warunków, jeśli obecne wtedy nie były sprzyjające. Pan na zdjęciu ma naturalnie sam z siebie fioletową skórę?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolory się spaprały. Nie będę poprawiał tych zdjęć, próbę uznaję za nieudaną. No właśnie w takich warunkach zamierzam błyskać, bo jak światło jest dobre, to wolę naturalne. Myślę, że pomogłoby błyśnięcie przez parasolkę transparentną w dużo mniejszej odległości, bo z ok. 2m z tej odbijającej to już jest światło twarde, a jak bliżej to pręt wchodzi w kadr.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filharmoniusz Zobacz posta
    bo z ok. 2m z tej odbijającej to już jest światło twarde, a jak bliżej to pręt wchodzi w kadr.
    A jak podejdziesz bliżej z przepuszczalną to ona nie wejdzie w kadr? Zamiana parasolek pozwoli Ci zbliżyć źródło światła dokładnie o długość pręta, wątpie żeby różnica w miękkości światła przy takim kadrze była zauważalna...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna

Domyślnie

4.2 trzeba było zdjąć daszek, albo przybliżyć paryzol. Ostre światło nadaje się tylko i wyłącznie na kontrę wg. mnie. WB też tu strasznie siadł. 4.1 niestety kaplica...
    5D i graciarnia

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Daszek taki drewniany miałem na myśli. A dzisiaj takie portrety:

5.1 ISO100, 1/160, f4

5.2 ISO 100, 1/160, f3,5
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I kilka godzin później, nastawy aparatu podobne.

5.3
    Ostatnio edytowane przez filharmoniusz ; 19-03-2011 o 18:55 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

RF602. Zauważyłem, że mam problemy z kolorem skóry. Powiedzcie mi, czy to jest kwestia nieumiejętnego manewrowania suwakami balansu bieli, czy te sytuacje wymagają filtrów korekcyjnych?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów