Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: [filharmoniusz] Strobing - rozwój

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobel123 Zobacz posta
    Nie jaram się... Nie wiem ile robisz zdjęcia, ale przed Tobą jeszcze dużo nauki...
    ...obróbka leży i wracając do błyskania to zdjęcia niektóre z tego co widzę przepalone. Ale to tylko moje zdanie
    Właśnie - Twoje zdanie, którego nie podzielam, więc po co to sadzenie się na guru? I co to znaczy ta "padaka"? Tak mówią u Ciebie pod budką z piwem? Jak chcesz pomóc, to daj konkrety, napisane po polsku i pomagaj, a nie zaczepiaj.
    TAD
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha - "jarasz się" czy nie, to tutaj drugorzędna informacja...
    Ostatnio edytowane przez tadpaw ; 05-04-2011 o 02:11 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Trochę prawdy w tym jest, brakuje tutaj jeszcze doświadczenia w każdej dziedzinie. Gdyby było inaczej to każde zdjęcie by było przynajmniej dobre, a niestety raz zdarzają się lepsze, a innym razem kompletnie skopane i nieakceptowalne jak na forum, gdzie liczy się jakiś artyzm.. (cokolwiek to znaczy) Pewnych rzeczy nie da się komuś wytłumaczyć, do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć i tyle. Dobrze, że filharmoniusz dużo ćwiczy, z czasem będzie coraz lepiej.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Poniżej efekty próbnej sesji z kolegami-bacistami. Sesja oczywiście do poprawki, docelowo chcemy zrobić to jeszcze z ogniem. Bardzo proszę o porady, co zrobić, żeby było lepiej. Chciałbym poprawić kolorystykę, ostrość, wyrazistość postaci, mniej oświetlony obszar wokół modela.

Scena była oświetlana dwoma fleszami na pół mocy oraz na full przez jedną parasolkę i do tego zielone filtry korekcyjne. Mocy błysku brakowało, zapomniałem że mogłem błyskać gołymi lampami, żeby nie tracić światła.

9.1

9.2

9.3

9.4 Tu, o ile dobrze pamiętam, na lampach filtry CTO

Domyślnie

ze wszystkich sesji wybrało by się ze 3 zdjęcia które są ok.

Starasz się, kombinujesz , ale

Masz problem z regulacją mocy lamp i ich ustawieniem, widać to na każdym zdjęciu. Kompletnie nie panujesz nad światłem, na początku musisz zwrócić większą uwagę na cienie i tło. Do portretów zainwestuj w blendę. Zacznij od panowaniem nad jednym źródłem światła. Nie wystarczy postawic lampy i je wyzwolić.

Wspomniany histogram to zdecydowanie za mało. Najlepiej byś zrobił inwestując w światłomierz i sprawdzał jak rozkłada się błysk w poszczególnych punktach kadru. Po analizie tych danych będziesz w stanie znacznie więcej wywnioskować (ale widać to bez takich zabiegów) Staraj się aby na zdjęciach nie było widać sztucznie dodanego oświetlenia. Całość powinna być bardziej naturalna.

Sport możesz kadrować ciasno. To nie są zdjęcia "artystyczne". Pozostałe zdjęcia to Twoja wizja, ale nie zapominaj że uwagę musi przyciągać to co jest w kadrze najważniejsze, to co chcesz nam pokazać. Nie ważne gdzie to umieścisz. Posłużyć do tego może światło, ostrość, tło itd. Ważna żebyś to wiedział przed wyzwoleniem migawki.

powodzenia.
    C1D3-S35mm1.4

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów