Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: [filharmoniusz] Strobing - rozwój

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chodzi mi o to, że fotografujesz - o ile wiem jednym obiektywem, stałką na 50mm - żeby złapać nim całą postać, musisz się odpowiednio oddalić, postać się zmniejsza (ilość detali też) i jest pokusa, żeby unikać oddalania się, łapiąc wszystko centralnym punktem w środku postaci (żeby nim złapać twarz i mieć w kadrze całą postać, trzeba by się jeszcze bardziej oddalić). Wówczas powstaje ostrzenie w środku postaci (w okolicy bioder). Moim zdaniem takie portrety należałoby robić dłuższą stałką z większej odległości albo jakimś zoomem. Pięćdziesiątka nie jest zbyt dobra do tego (zauważ, że takim obiektywem robi się portrety postaci skulonych, siedzących lub tylko części postaci).

Nie chodziło tu o FF, tylko o ostrzenie postaci w okolicy jej bioder - obiekt pionowy fotografowany od przodu raczej nie ma szans na FF - musiałby być poziomy (np. leżąca modelka). Sorry za zawiłości - nie umiem inaczej :-)

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No wiem o co Ci chodzi. To zagadnienie jest ostatnio przedmiotem moich rozważań. Oprócz 50mm od niedawna używam jeszcze 35mm i 135mm, ale najwięcej zdjęć prezentowałem z 50-tki.

To co napisałeś, to przy założeniu, że _nie_przekadrowujemy_, tak?
    Jeżeli obejmuję całą postaćogniskową 50mm na f/2.0, i ostrość złapię na biodrze, to twarz mam poza GO. Sugerujesz, żeby użyć dłuższej ogniskowej. Jeżeli na 135mm obejmę całą postać (ta sama skala odwzorowania) na f/2.0, to głębia ostrości będzie taka sama. Wytłumacz, co miałoby pomóc wygłużenie ogniskowej.

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba masz rację a ja coś namąciłem. Zdawało mi się, że gdzieś widziałem porównanie obiektywów i wynikało, że przy tej samej skali odwzorowania pole ostrości (nie tyle głębia, bo tu nie chodzi o węża tylko o postać) było różne. Może po prostu trzeba się oddalić i robić inną skalę odwzorowania postaci, a potem kadrować?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Trzeba robić więcej zdjęć i większość tych spraw się sama rozjaśni... Ehh.. im dsroższy sprzęt, tym drudniej się nim zdjęcia robi. Małpą wszystko było takie łatwe..

Coś już napisał Awatar Manaj
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

jestem za 7.1 na prawdę w porządku.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Manaj - dzięki. Spodziewaj się niebawem poprawionej wersji tego ujęcia. Poprawione będzie: prosto, symetrycznie, lepsze proporcje między światłem i cieniem.

Miasto
    Kraków

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jakoś dziwnie skadrowane i ten kosmyk trochę wadzi..

Miasto
    Kraków

Domyślnie

8.2

kobel123
    Guest

Domyślnie

Nie jaram się... Nie wiem ile robisz zdjęcia, ale przed Tobą jeszcze dużo nauki. Pozdrawiam i sukcesów życzę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze, że moim zdaniem problem nie Tkwi w błyskaniu, którego jak pisałeś na początku tematu dopiero się uczysz. Moim zdaniem tak jak pisali inni to kadry są za ciasne, kolory skóry padaka, obróbka leży i wracając do błyskania to zdjęcia niektóre z tego co widzę przepalone. Ale to tylko moje zdanie
    Ostatnio edytowane przez kobel123 ; 05-04-2011 o 00:13 Powód: Automerged Doublepost

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów