Dla mnie podwyżki cen sprzętu typu komputery, telewizory, aparaty, kamery to rzecz egzotyczna, może zdarza się w obcych krajach. Ja jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Jedyna możliwa forma podwyżki to nowy lepszy model po wyższej cenie.

Sprzęt foto jest wyjątkowy, bo np. obiektywy starzeją sie bardzo powoli. Te same słoje można kupić przez nawet więcej niż 10 lat i ceny są prawie stałe .

Obserwuję ceny sprzętu SLR Canona w USA od ponad 15 lat i nie widziałem żadnych żadnych zmian innych niż spwodowane kursem walut i 10%-20% rutynowymi corocznymi obniżkami żeby zrobić ruch w interesie. Kiedyś za dolara można było kupić 120 Y, teraz chwilowo tylko 80 Y.

No więc jeśli kurs jena poszybuje w górę wskutek trzesienia ziemi +tsunami, to wtedy ceny wzrosną .

A z tymi napromieniowanymi obiektywami to panowie żartują? Czy Canon skladuje obiektywy na tej plaży gdzie dzielni Japończycy postawili elektrownię atomową? Bo taki jest rzeczywisty zasięg tego medialnego problemu. Problemem w Japonii są tysiące ludzi co się potopili.

A co zrobi jakiś sklep w Polsce to już inna sprawa.

http://deser.pl/deser/1,111857,92715..._ZDJECIE_.html