Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 110

Wątek: Zatrzęsło Japonią

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Zatrzęsło Japonią

O tym ze Japonię dosięgnęło trzęsienie ziemi a zaraz potem tsunami wiedzą zapewne wszyscy. Zginęli ludzie, straty są ogromne.

Zastanawia mnie natomiast jak to wpłynie na ceny i dostępność sprzętu, zwłaszcza Canona, który w rejonie dotkniętym kataklizmem posiada swoje fabryki oraz magazyny. Canon twierdzi, że ich fabryki nie zostały poważnie uszkodzone, ale musieli wstrzymać ich pracę między innymi z powodu braku prądu. Również Nikon posiada jedną fabrykę w tym rejonie.

Moze to i mało humanistarne martwić się o sprzęt gdy giną ludzie, ale w pozostałej części świata życie toczy się narazie normalnie, co nie znaczy że nie odczujemy tego w kontekście gospodarczo-ekonomicznym.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 12-03-2011 o 09:52

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Heh o tym samym pomyślałem wczoraj tym bardziej, że szykuję kilka zakupów...Co do skutków to będą bo jednak gospodarka reaguje na takie wydarzenia. Japonia ma przecież liczącą się na świecie gospodarkę, tokijską giełdę... Czy to do nas dotrze w postaci wzrostu cen sprzętu foto ? Nie wiem ale myślę, że tak w sposób nieznaczny ale jednak.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

chyba bym się specjalnie tym nie martwił...wiekszość fabryk Canona i tak jest chba poza Japonią, a poza tym jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuacje kiedy Canon argumentuje: sorry, ludzie, ale zalało nam fabrykę więc podnosimy ceny. Nie sądzę zeby Canon chciał sobie w ten sposób odbić straty. Ale, oczywiscie mogę sie mylic

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    chyba bym się specjalnie tym nie martwił...wiekszość fabryk Canona i tak jest chba poza Japonią, a poza tym jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuacje kiedy Canon argumentuje: sorry, ludzie, ale zalało nam fabrykę więc podnosimy ceny. Nie sądzę zeby Canon chciał sobie w ten sposób odbić straty. Ale, oczywiscie mogę sie mylic
    Głupio mi trochę pisać o tym w tym momencie, ale cóż... ceny cenami, a z dostępnością niektórych body, a zwłaszcza obiektywów, może być różnie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Głupio mi trochę pisać o tym w tym momencie, ale cóż... ceny cenami, a z dostępnością niektórych body, a zwłaszcza obiektywów, może być różnie.
    Zwłaszcza, że wiekszość body robione jest na Tajwanie. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie wiem skąd taka informacja. 2 (?) lata temu 100% korpusów powstawało w Japonii. Zdaje się, że od niedawna na Tajwanie powstaje część produkcji korpusów entry-level (na pewno można nadal kupić 550d made in Japan).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    chyba bym się specjalnie tym nie martwił...wiekszość fabryk Canona i tak jest chba poza Japonią
    Nie, większość jest w Japonii i to zdecydowana. W Japonii powstają matryce, wszystkie szkła L i większość korpusów. Na Tajwanie jedynie część amatorskich obiektywów EF-S (głównie kity) i korpusów entry-level.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 12-03-2011 o 11:06 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Proszę czytać uważnie - ...NIEKTÓRYCH

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Po wczorajszym trzęsieniu ziemi tylko Nikon złożył oświadczenie o małych stratach. Podobno sześć fabryk Sony zostało zniszczonych. Inne koncerny fotograficzne nie podają takich informacji. Nie mniej może to wpłynąć na pojawianie się kolejnych nowości.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No właśnie... Poza tym system finansowy jest połączony i wcale same fabryki nie musiały ucierpieć a np miejsca gdzie firmy trzecie wytwarzają półprodukty i inne takie albo same magazyny z zapasami gotowców lub surowców itp. ... To będzie miało wpływ na każdy aspekt gospodarczy w Japonii... Więc jednak można się spodziewać jakiegoś wzrostu cen a co do dostępności to nie mam zdania... Zobaczymy.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Popatrzcie na to inaczej. Migawki do korpusów większości marek robi Copal. Inne składowe robią też kooperanci. Chyba za wcześnie jest aby cokolwiek przypuszczać lub insynuować.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów