Ty o jednym ja o drugim.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - 2 lata temu ceny sprzętu foto w Polsce poszły wyraźnie do góry. Nie ważne z jakich przyczyn.
Napisałeś w poście nr 88, że nie widziałeś podwyżek cen sprzętu. Ja napisałem, że masz krótką pamięć, bo miały one miejsce 2 lata temu. Nie pamiętasz co napisałeś kilkanaście minut wcześniej??
Potwierdzam, będzie problem z dostępnością obiektywów i wygląda na to, że akurat na sezon letni bo prognozuję, że dopiero w lato fabryki zaczną normalnie pracować po usunięciu przeszkód uniemożliwiających produkcję.
Ale nie piszcie o podwyżkach 30%! Ludzie tego nie kupią, mają innych producentów, inne alternatywy. Podwyżki ustali rynek, a z doświadczenia wiem np. na podstawie wielkich problemów z dostępnością 5DMKII (od zawsze jest problem, raz większy raz mniejszy) to podwyżka może dojść do 10%. Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.
Obawiam się, że sony,nikon,sigma i pozostali są "po jednych pieniądzach". Wyczują okazję - podwindują ceny nie patrząc na to czy ludzie będą kupowali czy też nie. Tak było przy okazji kryzysu w roku 2009, teraz też jest okazja, bo trzęsienie ziemi w Japonii (odważmy się to powiedzieć) jest doskonałym pretekstem do podbicia cen za elektronikę, która staniała straszliwie przez ostatnie 15 lat.
...ale liczę na to, że strasznie się mylę.Pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis