Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 110

Wątek: Zatrzęsło Japonią

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Wątpię w prawdziwość tego twierdzenia. Bez chleba,jaj i cukru, da się robić zdjęcia, bez obiektywów będzie to skrajnie trudne ;-)
    Tak, tylko jeść MUSIMY, a zdjęcia robimy z "chcestwa". A co do tematu wątku to rzeczywistość piszę od kilku lat ten sam scenariusz: kryzys - ceny idą w górę, trzęsienie ziemi: i ceny pójdą również w górę. Każdy pretekst jest dobry do wyszarpania kilku groszy z kieszeni nabywcy. I nawet jak nie sam koncern, który podobno niewiele ucierpiał, to znajdą się jacyś ludzie "po drodze", którzy będą próbowali to wykorzystać dla swych korzyści.

Czas pokaże, obym był w błędzie. Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nieśmiało chciałbym zwrócić uwagę, iż wypowiedź Sundersa zakończona była ";-)"

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Powołując się na materiały wydane przez Canona:

Damage was significant at Canon Inc.'s Utsunomiya Office and Fukushima Canon Inc.
    Więc szkła i drukarki (powiedzmy, że drukarki nas nie interesują, ale obiektywy już tak) czyli na pewno będą braki w lensach... Jeszcze jedną z bardziej poszkodowanych fabryk jest ta produkująca części do LCD i jakaś związana z elektroniką. A LCD i elektronika są powiązane z body oczywiście...

With regard to Canon Inc. operation sites and Canon Group companies for which production operations may be suspended for one month or more, the Company will also consider making use of alternate sites that were not damaged by the earthquake as a means of continuing production.
    Czyli albo produkcja będzie zawieszona co oznacza braki w sprzęcie na rynku = wzrost cen! Albo będą zastępować częściami z alternatywnych źródeł - ale kupowanie części jest oczywiście droższe niż produkowanie ich samemu, czyli? = zrost cen.

Najciężej będzie z obiektywami. Jeżeli chodzi o puszki to ucierpiały mniejsze zakłady (części LCD, drobna elektronika)

No ale jest jeszcze jeden szczegół:

With regard to the Japanese government's requests for cooperation in conserving electricity, in addition to the energy-saving measures Canon promotes as a matter of course, the Company has also called on its employees to make every effort to conserve electricity in their homes.
    Czyli póki nie rozwiążą w kraju problemów z energetyką to produkcja i tak nie będzie pełna - czyli braki w sprzęcie = wzrost cen.

Dodatkowo produkcja swoją drogą ale części trzeba też dostarczyć do zakładów które wszystko składają w całość. A transport jest też bardzo utrudniony...

I błagam nie piszcie bzdur, że ceny nie wzrosną bo spadnie popyt, a tak naprawdę nikt tego nie chce... Co za BZDURY?? Kupował ktoś z was sprzęt około 2lata temu? Ja akurat tak i pamiętam jak cena 5DII rosła w oczach dosłownie z dnia na dzień, dostępność była taka, że czekałem miesiąc aż w końcu i tak kupiłem gdzieś indziej i jeszcze o parę setek drożej...
    A tak naprawdę to nikt nie wie z czego wynikała aż tak ogromnie ograniczona dostępność sprzętu, a ceny były horrendalne... A ludzie i tak kupowali...
    Pogorszył się kurs jena, spadła wydajność produkcyjna, będą przestoje, gospodarka kraju ucierpiała już, a jeszcze trzeba będzie wydać pieniądze żeby wszystko wróciło do normy. Japonia i tak zmagała się z recesją a ten cały kataklizm wcale jej nie pomógł, wręcz przeciwnie.
    Co prawda Canon miał wyniki sprzedaży znakomite, przekazał też podobno 300mil jenów na Japoński czerwony krzyż, no ale nie oszukujmy się. Nawet jeżeli sam Canon nie myśli o podwyżce cen to może być zmuszony do tego przez przyrost kosztów spowodowanych brakami prądu, brakami w dostawach części, podwyżkami kosztów transportu, podatków i całego szeregu innych wzrostów. A jak nie podwyżki to ceny u nas wzrosną przez braki sprzętu. Może nie być to wina Canona JP, Może to być podyktowane np. przez Canon PL albo przez sklepy bezpośrednio. Wiem to na pewno bo sam w tym szaleństwie uczestniczyłem 2lata temu. A teraz może być gorzej... Bo Polska jest raczej daleeeko w kolejce po sprzęt. Pierwsza jest Japonia potem USA, UK i cała reszta Europy Zachodniej...

Podwyżki na pewno będą. Jak nie odgórne to podyktowane rynkową dostępnością
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widząc co dzieje się w Polsce ceny i tak wzrosną, taki mamy rząd. W Polsce ceny zawsze sa kosmiczne więc myślę ze warto porównać procentowo jak ceny wzrosną w Polsce i UE. Wtedy bedziemy mieli porównanie czy to podwyżkę spowodowała polityka czy trzęsienie ziemi...

Sami zobaczcie, głupi cukier, bo żebym musiał jeździć po cukier w normalnych cenach (2,5) do szkopów to już przesada!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jednak cukier i politykę zostawmy.To nie to forum.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Pierwsza jest Japonia potem USA, UK i cała reszta Europy Zachodniej...

Podwyżki na pewno będą. Jak nie odgórne to podyktowane rynkową dostępnością
    Cóż to należy wyp.... ludzi nieumiejących nic wywalczyć dla naszego rynku. Po co oni tam w Canon PL siedzą, żeby ładnie wyglądać czy żeby generować przychód dla firmy? Nie ma sprzętu, nie ma sprzedaży, nie ma sprzedaży nie ma przychodu proste...

Uzależniony

Domyślnie

Myślę ze bedzie sporym sukcesem jeśłi wzrost cen zatrzyma sie na podwyżkach rzędu 20-30 % . Niestety jeśli nie canon jp to rodzime sklepy w Pl wycisną co sie da z każdej sztuki , która mają na magazynach. pamietajmy że jesteśmy w okresie wzmożonego popytu przedsezonowego.

gorzej że coś mi sie tak widzi że sytuacja z jaką mamy obecnie doczynienia spowoduje że nie bedą to chwilowe podwyżki. Firmy skwapliwe wykorzystają obecną sytuacją do podniesienia cen elektroniki jako takiej . w każdym razie mają ku temu tak znakomitą okazję. Okazję Jakiej nie było już bardzo dawno. Ucierpiały wszystkie firmy wiec nie muszą sie bać żę konkurencja przejmie rynek a klienci odwrócą sie ku tańszym produktom.
    tańszych poki co nie bedzie. zresztą akurat canon i w spokojnej sytuacji nie specjalnie sie przejmował i wiekszość cen nowych szkieł wywindował bardzo wysoko. Zresztą N i Sigma skwapliwie korzystały również inaczej targetując ceny. Nie wiem, ale Sigmy chyba nigdy nie były tak drogie jak obecnie.. fakt ze nigdy nie były też jakościowo tak blisko oryginałów jak teraz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps. tez kupowałem 5dmkII w momencie premiery i pamietam co sie działo zaraz po premierze z cenami. braki w magazynach momentalnie wywindowały cenę piątki chyba w okolicę 10 tys. i klienci kupowali. Musieli. to też jakośtak tuż przed sezonem było. marzec /kwiecień
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps wygląda na to że w połączeniu z sąsiednim wątkiem gdzie pisaliście że klienci oczekują zdjęć komunijnych za 50 zł .... to nie bedzie dobry rok.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 17-03-2011 o 17:21 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Dla mnie podwyżki cen sprzętu typu komputery, telewizory, aparaty, kamery to rzecz egzotyczna, może zdarza się w obcych krajach. Ja jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Jedyna możliwa forma podwyżki to nowy lepszy model po wyższej cenie.

Sprzęt foto jest wyjątkowy, bo np. obiektywy starzeją sie bardzo powoli. Te same słoje można kupić przez nawet więcej niż 10 lat i ceny są prawie stałe .

Obserwuję ceny sprzętu SLR Canona w USA od ponad 15 lat i nie widziałem żadnych żadnych zmian innych niż spwodowane kursem walut i 10%-20% rutynowymi corocznymi obniżkami żeby zrobić ruch w interesie. Kiedyś za dolara można było kupić 120 Y, teraz chwilowo tylko 80 Y.

No więc jeśli kurs jena poszybuje w górę wskutek trzesienia ziemi +tsunami, to wtedy ceny wzrosną .

A z tymi napromieniowanymi obiektywami to panowie żartują? Czy Canon skladuje obiektywy na tej plaży gdzie dzielni Japończycy postawili elektrownię atomową? Bo taki jest rzeczywisty zasięg tego medialnego problemu. Problemem w Japonii są tysiące ludzi co się potopili.

A co zrobi jakiś sklep w Polsce to już inna sprawa.

http://deser.pl/deser/1,111857,92715..._ZDJECIE_.html

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to chyba nie patrzyłeś zbyt uważnie lub nie pamiętasz co się działo ok. 2 lata temu. I mam na myśli Polskę.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ceny pojdą w górę .. zobaczcie co sie dzieje z dolarem i euro. Zlotowka za to leci na łeb. Jesli ten proces bedzie trwal dluzej to wkrotce czekaja nas pierwsze podwyzki wywolane trzesieniem, ale wynikajace ze zmian w kursach

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów