Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 110

Wątek: Zatrzęsło Japonią

Coś już napisał Awatar KrzysiekRally
    Miasto
    Wrocław
    www.image-sport.net moja www
    www.imagesport.digart.pl prace
    www.facebook.com/imagesportnet
    7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Już chyba było, ale jeszcze raz - tu są oficjalne komunikaty:
    http://www.canon.com/

Cytat Zamieszczone przez Salesman Zobacz posta
    Możesz podać źródło informacji?

Ja mam informację prosto z Canon Polska, od znajomych i oni dostali informację z centrali, że cytuję "nie ma poważnych zniszczeń, kilka fabryk wstrzymało chwilowo produkcję, ale w tym tygodniu wszystko powinno zacząć funkcjonować normalnie".

Oczywiście ktoś może tu napisać, że to jest tylko PR, aby paniki nie wywoływać, a z drugiej strony może się w tym tygodniu okazać, że coś jednak nie gra, mimo, że na pierwszy rzut oka nie widzieli problemu.

Z doświadczenia handlowego nie panikowałbym, zarówno jeśli chodzi o całą gospodarkę jak i ceny sprzętu Canon'a. Jak widać na rynkach finansowych trzęsienie ziemi nie wywołało zauważalnych spadków. Japończycy raz dwa odbudują to co jest do odbudowania a co więcej może to być impuls dla wielu firm do ożywienia (uruchomienie specjalnych środków przez Państwo, pomoc zewnętrzna itp.).

Tak czy siak, nie pomoże to Japonii wyjść z recesji... ale to już wychodze poza tematykę forum.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

...CANON nie wie, kiedy wznowi produkcję w trzech uszkodzonych przez trzęsienie ziemi zakładach. Jedna z tych fabryk wytwarza soczewki, druga drukarki atramentowe, a trzecia http://www.tvn24.pl/-1,1695886,0,1,p...wiadomosc.html
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony

Domyślnie

chyba nie ma sie co podniecac bo widac ze co ma pojsc do gory to pojdzie, nie chcialbym tylko zeby na tym zarobili spekulanci i posrednicy, ale gdyby canon [bo glwonie to kupuje] wydal oswiadczenie ze podnosi ceny o 5% i te 5% idzie np na Japanese Red Cross to ja bardzo chetnie kupie drozej !!

a teraz lepszym linkiem jest chyba ten

http://www.google.com/crisisresponse...quake2011.html

na pare jenow stac kazdego
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie wiem czy jeden z najbardziej rozwinietych gospodarczo krajów potrzebuje pomocy finansowej z zewnatrz, bo z tym dadza sobie rade sami.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Rozwinięty gospodarczo - tak. Ale z całą pewnością nie bez problemów ekonomicznych. A ten kataklizm spowodował straty finansowe wręcz niewyobrażalne.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja tam o Japonczyków jakos sie nie martwię, bo pozbieraja sie z tego blyskawicznie, chyba ze dojdzie do powtorki z Czarnobyla.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    zresztą, zawsze jak swiat światem największą kase robiono gdy coś sie działo.
    Zgadza się wszelkie zawirowania to najlepszy czas do robienia lukratywnych interesów.

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Swiatowy kryzys to w 50% spekulacje. Najlepszym dowodem tego sa polacy ktorzy nikomu i niczemu nie ufaja i spekulacjom sie nie dali, co widac po naszym "kryzysowym" PKB
    To raczej nie oznaka świetnej i silnej gospodarki, gdyż taką nie jesteśmy, a jedynie jej zacofania.

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Rozwinięty gospodarczo - tak. Ale z całą pewnością nie bez problemów ekonomicznych. A ten kataklizm spowodował straty finansowe wręcz niewyobrażalne.
    Teraz co bardziej obrotni ludzie zapełnią luki, które powstały w wyniku kataklizmu. Poza tym trzeba przecież sprzątnąć i odbudować, a to za darmo się nie dzieje, czyli jest to impuls do generowania obrotów.

Jak na razie światowe rynki finansowe nie zareagowały aż tak bardzo na tą katastrofę, jednak co będzie dalej tego nikt nie wie. A uszkodzona elektrownia atomowa może sporo namieszać

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zastanawia mnie jedno - jeśli doszło by do skażenia promieniotwórczego które wydostało by się poza Japonie, czy pozostałe kraje dotknięte tym kataklizmem mogą domagać się od Japonii odszkodowania? Takim sposobem mogli by położyć finanse Japonii, co było by na rękę innym krajom które się właśnie wybijają gospodarczo.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Już są pierwsze efekty trzęsienia ziemi ??:, zamówiłem obiektyw (nie istotne jaki, ale made in Japan), najpierw potwierdzenie dostawy na koniec marca (z ok. tygodnia), a teraz dystrybutor w Polsce potwierdza dostawę na maj .

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów