Jestem na targach co roku (zacząłem od Międzyzdrojów jeszcze w poprzednim wieku) .
Od kilku lat systematycznie spada liczba wystawców i powierzchni wystawienniczej. W tym roku było małe oszustwo co do ilości hal. Zazwyczaj były trzy hale. W tym roku też 3 . Ale hala nr2 która zawsze była częścią nr1 ewoluowała na samodzielny nr, a dotychczasowa olbrzymia hala-namiot nr 3 znikła. Dobra wiadomość- powstanie do końca roku nowoczesna za 33 miliony- 13 tys metrów kw. Olbrzymią siłą napędową targów były ciekawe szkolenia. Co roku ich poziom spada. Co to za szkolenia jeżeli gość puszcza filmiki z płyty, którą można kupić sobie na stoisku. Większość szkoleń jest adresowana do osób zaczynających swoją przygodę z fotografią. Stoiska są coraz mniejsze. Targi przekształacają się na spotkania drobnych rzemieślników i amatorów ( z całym szacunkim dla nich ). Coraz mniejsza kompetencja i wiedza sprzedawców na temat oferowanego sprzetu i oprogramowania. Niektóre osoby do końca nie wiedziały co sprzedają. Oceniam TYLKO RYNEK FOTO , video to nie moja branża.
Czy warto przyjeżdżać? Jeżeli nigdy nie byłeś, to tak . Jeżeli jesteś zawodowym fotografem i nie jedziesz w konkretnym celu ( i wiedząc , że to "Coś" będzie na targach ), to odpuść.
Daję jeszcze jedną szansę za rok, gdy powstanie nowa, nowoczesna hala i może będzie więcej wystawców.