Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 10D Wbudowana Lampa Błyskowa

Mieszany widok

Domyślnie 10D Wbudowana Lampa Błyskowa

Podczas ostatniego użytkowania aparatu otworzyła się lampa i błysnęła.
    Robiąc kolejne foto lampa błyskowa się otwierała ale już niestety bez błysku.
    Próbowałem wyzwalać lampę ale bezskutecznie. Mechanizm lampy się otwiera ale nie następuje błysk. Co może być przyczyną?Uszkodzony palnik?Czy bez poziomu serwisu jest jakaś opcja aby rozwiązać ten problem?Jakie są koszty?W przypadku jeśli lampa padła opłaca mi się to naprawiać, czy lepiej jest kupić od razu lampę bezprzewodową?Proszę o radę? Pozdrawiam

Domyślnie

Ustawienia na default - twardy reset - upgrade firmware. To jedyne co można zrobić bez śrubokręta.

Jeżeli chodzi o cenę naprawy to na Żytniej
    chyba wycena darmowa jest, można też zadzwonić i spytać o palnik.

Pozostaje jeszcze kwestia "bolca" przy sankach, ale w tedy lampa by się w ogóle nie podniosła.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kupić lampę zewnętrzną, używanie lampy wbudowanej powinno być karane.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Porównaj koszty naprawy i zakupu zewnętrznej lampy. Zewnętrzna lampa zwiększa możliwości !

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tym bardziej, że w 10D ISO400 to w zasadzie maksimum więc siłą rzeczy trzeba doświetlać.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Eee... tam maksimum. Ja używałem 1600 do zdjęć które sprzedawałem. Wszystko zależy do czego.
    Raczej uważam że lepiej zainwestować w dodatkową lampę niż naprawiać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wygląda, że padła sama lampa, ale nie palnik (ten pada od uderzenia). Samemu można wymienić całą obudowę górną (to komplet) i opłaca się gdy się kupi używaną. Przy zakupie nowej, a zwłaszcza wraz z założeniem w serwisie autoryzowanym, lepiej kupić zewnętrzną.

Uprawnienia umieszczania postów