A widzisz coś złego w tym ,że proszę kolegę o poparcie swojego zdania jakimś przykładem, nie mam zamiaru niczego wymuszać , mam własne zdanie ale myślałem że nie zawsze wiemy wszystko i dlatego ta rozmowa ... tylko rozmowa ... i tak zrobię tak jak sam uznam, a nie jak inni mi sugerują .
Jak wybrać jeden np. z dziesięciu ???
Albo wysłuchać oceny innych którzy coś wiedzą , albo kupować każdy po kolei i sprzedawać , bo w sklepie to tak na prawdę niewiele można poznać...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=Janusz Body;946698]Dobre obiektywy, które kupiłem 10 lat temu straciły na wartości powiedzmy 50% plus inflacja. "Bylejakie" straciły 90% + inflacja.
Sytuacja po tym co się stało w Japonii raczej prędko się nie zmieni. Wchodzenie w życie fotografii cyfrowej to już jest jakieś 10 lat albo i więcej. Tu zmiany nie następują tak nagle a szkła (zadbane) nie tracą na wartości prawie wcale.
Niestety tu też się nie zgodzę , nie kupiłbym 10 letniego szkła ( chyba że naprawdę tanio). Pomijając fakt że szkła jak każdy materiał się starzeją , to ciągle powstają nowe techniki i szkło klasy L dzisiaj wyprodukowane jest jednak znacząco inne od tego z przed 10 lat , więc rozumiem niektórych jak piszą że zmieniają sprzęt i od nowa zaczynają .
OK nie ma sensu myślę że wyczerpaliśmy temat .... a przynajmniej narazie
pozdrawiam Wojtek