No ok pomyliłem się o 100zł ale i tak nie kupię Sigmy przez internet ze znanych wszystkim powodów ........
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Słusznie tylko może jakieś propozycje...chociaż pewnie się domyślam że powinien mieć czerwony pasek np. 17-40 mm /4.0 bo wyżej to już na prawde nie dla mnie .....
Sprawdziłem w Sigma center w warszawie gdzie można potestować cena 2999 zł ............ a nie mówiłem ...worek bez dna
Ostatnio edytowane przez fancik ; 12-03-2011 o 00:03 Powód: Automerged Doublepost
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
Fancik, chopie... jak tam chcesz, ale jo sie niy boja kupić coś przez internet. ;-)
Moja zakupiona właśnie przez internet za 2550 złociszy śmiga pięknie,
i jak na razie nie zauważyłem problemów z AF - trafia w punkt.
Szkiełko pochodzi z niemieckiej dystrybucji, mam pełną 3+2 gwarancję Europejską.
Pozdrówka
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
O ile nie zamierzasz niebawem przechodzić na pełną klatkę to Tamron 17-50/2.8.
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
Kolego Fancik,
obecnie od niedawna posiadam zestawik C18-55 IS + C55-250 IS, który miałem okazję przetestować na wycieczce w górach. Z około 600-ciu set zdjęć znakomitą większość (ponad 95%) wykonałem oczywiście C18-55. 55-250 praktycznie cały czas leżał w plecaku - po prostu nie sprawdza się w typowej fotografii rodzinno-spacerowej, którą uprawiam. Z tego powodu doszedłem do wniosku, że się go pozbędę - nie ma sensu żeby leżał w szufladzie.
Teraz trochę o 18-55 IS: dużo lepszy od swojego poprzednika, ostrzejszy, ale zakres trochę za mały - czasem mogło by być trochę szerzej, ale częściej brakowało mi dłuższego końca. Ostrość OK, ale wiem że mogłoby być lepiej.
Jak się domyślasz moje przyszłe plany zakupowe zmierzają ku C15-85, ale zanim od niego uzbieram - po drodze - zamierzam jeszcze przetestować T17-50, na którego będzie mnie stać po sprzedaży obecnych obiektywów.
Gdybym dysponował Twoim budżetem bez wahania brałbym 15-85. Natomiast cenowo takie "cudeńka" jak C17-55 czy Sigma 17-50 to dla moich potrzeb jakiś absurd.
Pozdrawiam ;o)
No. Mija. Czas goni. :-) Po prostu idź robić zdjęcia. Nie myśl o tym czy to taki obiektyw czy inny. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma kompromisów. Nie istnieją. Nie ma sensu wydawać kasy na "małe kroczki". Kupisz ciut, ciut lepsze szkło i... nie będziesz widział różnicy bo będzie za mała, żeby dojrzeć. To co masz może nie jest "rakieta" ale zdjęcia robi. Jak sam, tak zupełnie sam dojdziesz do wniosku, że Cię szkło ogranicza to sam będziesz wiedział co kupić. Ja zupełnie nie wiem co TOBIE jest potrzebne. Wiem tylko, że "dobre i tanie" oznacza kupowanie dwa razy. Raz tanie a raz dobre. Sam odniosłem torbę z "tanimi i dobrymi" szkłami do komisu. Tak. Też kupowałem "dobre i tanie. Kupowałem dwa razy. :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Witam
Bardzo mi się podoba Twoja odpowiedź , mimo iż nadal unikasz konkretnej odpowiedzi ...
Niestety jeśli obiektyw za około 2tys. jest dla Ciebie tani to nie dogadamy się ... Ogranicza mnie głównie słaba ostrość którą muszę poprawiać i to jest jedyny powód zmiany obiektywu i nie chciałbym zrobić znowu takiego błędu .
Szukam spostrzeżeń takich jak np. kolegi K0wboj....
pozdrawiam Wojtek
ps. Wydaje mi się że właśnie na tym polega rozwój, aby nie powtarzać błędów innych i wykorzystywać ich doświadczenie.... itp....
Ostatnio edytowane przez fancik ; 14-03-2011 o 00:00 Powód: Automerged Doublepost
Bardzo słuszna uwaga. Tylko nie wiem, co masz z tymi kropkami
Tak do rzeczy możesz skorzystać z dwóch opcji:
Bigma 17-70/2.8-4,5 + 85/1.8 (o ile uda Ci się znaleźć do 1000zł) else
Tamron 17-50/2.8 (wersja bez stabilizacji często wydaje mi się być szybsza, tutaj także szukaj do 1000zł). Dodatkowo 85/1.8 (podobnie jak powyżej).
Z takim zestawem szkieł na pewno będziesz miał wszystko, co potrzebujesz.
Dodatkowo możesz zastosować pewien zabieg; sprawdź zdjęcia i dowiedz się z jakich ogniskowych korzystasz najczęściej.