Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: zmiana szkła tylko na jakie ?

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie zmiana szkła tylko na jakie ?

witam
    Posiadam od roku zestawik Canon 50 D z obiektywami 17-85 mm i 50mm .
    Co do plastikowej stałki nie mogę złego słowa powiedzieć, tylko mam problemik z tym drugim.
    Zdjęcia robione tym obiektywem , a szczególnie w zakresie 17-35 mm i przysłonie 4.0 wychodzą lekko mydlane i zawsze trzeba je poprawiać na komputerze czego czasem mam dosyć.
    Postanowiłem to zmienić i mam kilka wersji ,a że trudno nie znając innych obiektywów dlatego pragnę zasięgnąć rady u kolegów.
    1. sprzedać 17-85 mm i kupić 15-85 mm to pierwsza myśl jaka mi przychodzi do głowy tylko czy stosunek CENY do jakości mnie zadowoli...
    2. sprzedać 17 -85 mm i kupić Tamrona 17 - 50 /2.8
    3. sprzedać 17 - 85 mm i kupić kita 18- 55 /3.5-5.6 IS a do tego 55-250 mm
    4 zostawić sobie tego 17 -85 mm i używać tylko dłuższych zakresów , a dokupić do niego np. Tamrona 17-50/2.8
    5. zostawić sobie tego 17-85 mm i dokupic coś tylko juz tak naprawdę nie wiem co ....
    Mogę wydać coś około 2 tys zł .
    Teraz już wiem mniej więcej jak sprawdzić obiektyw przed zakupem czego wcześniej nie wiedziałem a sprzedawca to wykorzystał i polecił taki a nie inny wybór...
    Bardzo liczę na wasze pomocne zdanie pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zostaw 17-85 bo kokosów na jego sprzedaży nie zrobisz.

Podejmij nowe fotograficzne wyzwanie, nabądź UWA

Przynajmniej zobaczysz coś więcej - w rzeczywistości i w przenośni
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

wiem że na sprzedaży nie zarobię ...zależy co kupię bo wtedy będzie tylko leżał i zbierał kurz...tylko co kupić oto jest pytanie ???
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Domyślnie

Sprzedaj 17-85 i kup nowego albo używanego tamrona 17-50.

Przy dobrych wiatrach dopłacisz 200-300zł zostanie Ci 1700-1800 na trzecie szkło...

Domyślnie

Pierwsz twoja opcja jest jak najbardziej trafna czyli 15-85
    Ewentualnie 24-105 mógłbym polecić gdyż po sprzedaniu 17-85 powinieneś się zmieścić w kwocie jaką masz do rozdysponowania.

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Sprzedaj 17-85 i kup T17-50 oraz C55-250IS.

Pozdrawiam
    Mirek

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

UWA (ostatnio nabyłem Sigmę - starszą wersję) to nie jest rozwiązanie na problemy z tego wątku. Sam się zastanawiam nad czymś podobnym, bo dojadł mi trochę obiektyw 18-135 IS - nie tylko słabo wykonany, ale mniej ostry niż kit ze stabilizacją...

Pomysł z 18-55 i 55-250 wydaje mi się całkiem rozsądny. Mam oba i polecam - dobrze się sprawdzają, chociaż nawet przy przeciętnej stałce dają wyraźnie gorszy obraz. Nie zalecam już tak gorąco jak kiedyś 18-135 IS, bo poza funkcjonalnością, szybkością i świetną stabilizacją, ten obiektyw ma wiele minusów.

Pomyśl nad Sigmą 24-70/2.8 w wersji EX - w stosunku do popularnych Canonów to jak Mercedes przy Syrence. Czytałem, że ma dobre właściwości, światło też niezłe - na allegro dałoby się go wytargać względnie tanio.
    TAD

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witaj, ja bym zaproponował Ci jednak zakup oryginalnego Canona 17-40/4L. W cenie ok. 2000 jest to naprawde niezłe szkło z tego zakresu. Wszystko zależy jakiej jakości oczekujesz po obiektywie i do czego bedziesz tego używał. Ja byłem dość zadowolony z tego 17-40/4L (oczywiście cały czas pamiętając że jest to zoom). Sprzedałem tylko dlatego że trafiłem w super cenie 16-35/2.8. Myślę że jakość tego 17-40/4 mogła by być dla Ciebie wystarczająca. Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

...spróbuj umówić się z kimś z forum kto ma interesujące Cię obiektywy. Porobisz zdjęcia swoim body, zobaczysz czy Ci się podoba obrazek i jeszcze mile spędzisz czas. Przecież nie tylko zakres się liczy.
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zostaw 17-85 bo kokosów na jego sprzedaży nie zrobisz.
    Tylko po co to trzymać, jak można parę groszy odzyskać ;-)

Jestem za opcją nr. 2 plus dokupić EF-S 55-250.

Ja zawsze będę namawiał na jasne szkło ze stałym światłem - IMHO duża zaleta.
    Dlaczego??? dla przykładu proponuję zajrzeć do instrukcji obsługi aparatu, str.87

EF-S 15-85 też fajne szkiełko, ale IMHO pomiędzy 15mm a 18mm (porównywałem z moją Sigmą 18-200),
    to szału w dodatkowej przestrzeni nie ma. Ale to tylko moja subiektywna opinia

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów