Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: FF w 5d

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

rozumiem, że chcesz osiągnąć maksymalną GO... zapewne przy ostrzeniu widzisz w wizjerze albo jedno ostre, albo drugie - nigdy wszystko jednocześnie lub nawet rozmycie totalne... dzieje się tak za sprawą że szkło ostrzy z pełną dziurą i dopiero przy wyzwoleniu migawki przesłona jest przymykana. Polecam użycie guziczka do "podglądu głębi ostrości" - po lewej stronie pod bagnetem obiektywu. Wówczas w wizjerze zobaczysz tak jak będzie na zdjęciu. Z tym, że dla maksymalnie dużej GO należy przymykać szkło, np. f/16-max.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polaro Zobacz posta
    Odświeżę z troszkę innym pytanie. Co może być przyczyną, że na żadnym szkle nie jestem w stanie ostrzyć na nieskończoność? AF zawsze ustawia tuż przed, a jeśli manualnie przekręcę pierścień do oporu to jest jedna wielka nieostrość w całym kadrze, niezależnie od planu.
    Ile metrów przed nieskończonością obiektyw łapie ostrość? - Podaj tak zgrubnie - może być z dokładnością do 1000 km

A tak na poważnie - jeśli bardzo odległe plany masz ostre po użyciu AF, to nie sugeruj się zbytnio znaczkiem nieskończoności na skali - pole nieskończoności jest zwykle rozciągnięte, bo musi uwzględniać między innymi zmiany temperatury (podobno).

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cześć!
    Powiedzcie mi proszę, czy jeśli na małe odległości wszystko działa dobrze, a na większe jest wyraźny FF, to da się taką przypadłość wyregulować? Problem powtarza się z kilkoma obiektywami. Do tego, nie ma różnicy czy ostrzę z AF czy manualnie z potwierdzeniem ostrości.

... Co może być przyczyną, że na żadnym szkle nie jestem w stanie ostrzyć na nieskończoność? AF zawsze ustawia tuż przed, a jeśli manualnie przekręcę pierścień do oporu to jest jedna wielka nieostrość w całym kadrze, niezależnie od planu.

Też znam te problemy, po powrocie szkieł z regulacji problemy nie ustąpiły. Serwis wmawiał mi, że nie wolno ostrzyć na pełnej dziurze w nieskończoność. Może to i prawda jeśli chodzi o szkła Canona (choć powątpiewam). Przez dziesięć lat używania Nikona nie miałem takich przypadłości więc sprawę zrzucam raczej na "bylejakość", a swoją drogą czy ma ktokolwiek na Canonie back focus???

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    ... a swoją drogą czy ma ktokolwiek na Canonie back focus???
    A przy jakiej ogniskowej i odległości?

Tak na poważnie - mnie się na jednym szkle przytrafił, ale bez większych problemów dało się go skasować z poziomu body.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    rozumiem, że chcesz osiągnąć maksymalną GO... zapewne przy ostrzeniu widzisz w wizjerze albo jedno ostre, albo drugie - nigdy wszystko jednocześnie lub nawet rozmycie totalne... dzieje się tak za sprawą że szkło ostrzy z pełną dziurą i dopiero przy wyzwoleniu migawki przesłona jest przymykana. Polecam użycie guziczka do "podglądu głębi ostrości" - po lewej stronie pod bagnetem obiektywu. Wówczas w wizjerze zobaczysz tak jak będzie na zdjęciu. Z tym, że dla maksymalnie dużej GO należy przymykać szkło, np. f/16-max.
    Prawie zacytowales Petersona
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Prawie zacytowales Petersona
    Peterson też pominął szczegół, że na dzisiejszych standardowych matówkach podgląd głębi ostrości niewiele ma wspólnego z tym, co zobaczymy na zdjęciu?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    A przy jakiej ogniskowej i odległości?

Tak na poważnie - mnie się na jednym szkle przytrafił, ale bez większych problemów dało się go skasować z poziomu body.
    Jak niby da się skasować BF/FF z poziomu 5D ???
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jak niby da się skasować BF/FF z poziomu 5D ???
    Może przełączyć szkło na MF?

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Też znam te problemy, po powrocie szkieł z regulacji problemy nie ustąpiły. Serwis wmawiał mi, że nie wolno ostrzyć na pełnej dziurze w nieskończoność. Może to i prawda jeśli chodzi o szkła Canona (choć powątpiewam). Przez dziesięć lat używania Nikona nie miałem takich przypadłości więc sprawę zrzucam raczej na "bylejakość", a swoją drogą czy ma ktokolwiek na Canonie back focus???
    Możliwe, że w tym tkwi problem. Próbowałem na otwartym lub lekko domkniętym obiektywie i ostrości nie było nigdzie. Jedno wielkie mydełko. Każdy korpus/obiektyw tak ma?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A tak przy okazji. Serwis nie rozwiązał problemu z pierwszego posta. Skosili 100 zł i jest jak było. Chyba trzeba odesłać.
    Ostatnio edytowane przez polaro ; 12-04-2011 o 14:20 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Lublin

Domyślnie

...A tak przy okazji. Serwis nie rozwiązał problemu z pierwszego posta. Skosili 100 zł i jest jak było. Chyba trzeba odesłać.
    Przeczytaj sobie cały ten wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=73718

Je obecnie jestem na etapie dłuuuuugiego oczekiwania na wysłany sprzęt.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów